de kwestie

Zes departementen bij Geesteswetenschappen

De faculteit Geesteswetenschappen ontstond vorig jaar uit de faculteiten Letteren, Godgeleerdheid en Wijsbegeerte. Het nieuwe reglement dat eind vorige maand door de faculteitsraad werd goedgekeurd is het sluitstuk van de bestuurlijke vernieuwing.

De oude faculteiten Godgeleerdheid en Wijsbegeerte krijgen daarin de status van departement. Daarnaast ontstaan vanuit Letteren nog eens vier departementen: Geschiedenis en Cultuur, Vreemde Talen, Nederlands, Media en Cultuur.

De opdeling van Letteren vond grofweg plaats langs de lijnen van de huidige onderwijsinstituten. Alleen Kunstgeschiedenis en Muziekwetenschap werd vanwege de relatief kleine omvang gesplitst. Kunstgeschiedenis wordt bij Geschiedenis ondergebracht, Muziekgeschiedenis bij de media- en cultuurvakken.

Per departement, de thuishaven van het personeel, heeft Geesteswetenschappen een Bachelor School en een Academic School ingericht, die onder meer verantwoordelijk zijn voor de onderwijsprogrammering. De buitenbeentjes Taal- en Cultuurstudies en Liberal Arts & Sciences vormen nog een zevende Bachelor School.

De faculteit hoopt dat het nieuwe reglement een bijdrage kan leveren aan het terugdringen van de bestuurslast. Deze slokt op dit moment bijna tien procent van de beschikbare fte's voor het wetenschappelijke personeel op. Daarnaast moet in januari een blauwdruk voor een nieuwe organisatie van de ondersteunende diensten gereed zijn. De nieuwe departementale indeling maakt de noodzaak van een nieuwe OBP-organisatie accuut, volgens de faculteit. Daardoor zal een officiƫle reorganisatie onafwendbaar zijn.