de mening

Stel Nederland open voor kennismigranten

Wanne Pemmelaar (Rechtenstudent in Utrecht) en Eew Sawaluck (student in Leiden en vice-voorzitter van de Thai Student Association of the Netherlands) vragen van staatssecretaris Albayrak (Justitiie) en minister Plasterk (Onderwijs) aandacht voor het strenge beleid van de Integratie- en Naturalisatiedienst IND jegens studenten en kennismigranten van buiten de EU. Dat moet soepeler!

De werving van studenten van buiten de EU, uit China bijvoorbeeld, zijn de afgelopen jaren in grote mate gefrustreerd door de IND. Door het bewind van minister Verdonk behandelt de IND studenten eigenlijk als economische vluchtelingen en onderwijsinstellingen als handlangers die hen een verblijfstitel 'gunnen'. Wij zijn het eens met oud-premier en voormalige Hoge Commissaris voor de vluchtelingen Ruud Lubbers dat Nederland dient te 'ontkrampen'. Wij geloven dat de starheid van de IND een onwenselijk en devaluerend effect heeft op de Nederlandse kenniseconomie.

De kabinetten Balkenende I, II, III hebben nagelaten om het voor buitenlandse studenten aantrekkelijk te maken om hier te komen studeren. Het is beschamend om te weten hoeveel niet EU studenten per jaar verzeild raken in juridische procedures. Zo duurt het nog steeds te lang om een verblijfsvergunning voor studie te verkrijgen, en die is dan maar één jaar geldig, waarna een verlengingsprocedure gestart moet worden. Zo vergroot de IND de eigen werkdruk, mede als gevolg van de talloze aanvraag- en bezwaarschriftprocedures. Terwijl studenten hier veelal op eigen kosten komen, en wel om te studeren en niet om te procederen.

Voor pas afgestudeerden van buiten de EU zijn de mogelijkheden om werk te vinden niet omvangrijk. Zij krijgen drie maanden de tijd om een baan te vinden onder voorwaarde dat hen dit afhankelijk van hun leeftijd 33.000 of 45.000 euro per jaar oplevert. Wij vragen ons af welke Nederlandse afgestudeerde direct een salaris van deze omvang ontvangt. Sinds 2004 zijn er slechts 400 kennismigranten als werkenden toegelaten door de IND.

Wij stellen voor dat studenten en kennismigranten een apart loket krijgen binnen de IND. Er zou een effectiever en realistischer beleid moeten worden geformuleerd. Nederland moet aantrekkelijk blijven voor studenten van buiten de EU, en moet zelf graag talent willen binnenhalen. Een student zou een verblijfsvergunning moeten krijgen voor de duur van zijn studie met een mogelijkheid tot verlenging. Verder zou een afgestudeerde een langere periode moeten krijgen om een baan te kunnen vinden.

Wij moeten de mondiale arbeidsmarkt niet zien als een bedreiging maar als een kans. Het is aan onze generatie, geboren in de jaren tachtig en negentig, die deze kennismigranten nodig heeft als collega's die nodig zijn om de Nederlandse concurrentiepositie in de wereld te handhaven. Het is tijd dat Nederland erachter komt dat de globalisering van kennis en economie verder reikt dan onze dijken. Wij hopen dat de minister en de staatssecretaris de handen inéén slaan om een nieuw beleid te formuleren.