Drukke weg slecht voor omwonenden

Dat concludeert epidemioloog Rob Beelen van het Utrechtse Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) uit een analyse van medische gegevens van liefst 120.000 oudere Nederlanders, die in het kader van de Nederlandse Cohort Studie naar Voeding en Kanker sinds 1986 worden gevolgd. Met behulp van landelijke meetdata maakte Beelen op basis van het huisadres van de respondenten een inschatting van de luchtvervuiling en de geluidsoverlast, waaraan zij tussen 1986 en 1996 waren blootgesteld. Die informatie zette hij vervolgens af tegen de in de cohortstudie verzamelde medische informatie.

Zoals verwacht komt uit zijn analyse duidelijk naar voren dat langdurige blootstelling aan uitlaatgassen slecht is voor de gezondheid. Zo leidt het wonen op minder dan honderd meter van een drukke weg bij ouderen tot een ongeveer vijf procent verhoogd risico om te overlijden aan luchtwegziekten zoals longontsteking en longemfyseem. Voor niet-rokers bestaat er bovendien een verhoogd risico op het ontstaan van longkanker. Opmerkelijk genoeg blijken rokers en ex-rokers ten aanzien van longkanker geen verhoogd risico te lopen in de buurt van druk verkeer. De sigarettenrook heeft hun longen kennelijk al afdoende aangetast.

Geheel nieuw was de poging van Beelen om de gezamenlijke invloed van luchtverontreiniging en geluidshinder op hart- en vaatziekten in kaart te brengen. Uit afzonderlijke onderzoeken was al wel gebleken dat beide factoren de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Volgens Beelen bleek luchtverontreiniging van deze twee echter duidelijk de meeste invloed te hebben.

EH