Een speld in een hooiberg

Werken in een internationale ambiance spreekt veelstudenten aan. Internationale organisaties bieden je de kans om jebreed te ontwikkelen, iets van de wereld te zien en met andereculturen in contact te komen. De arbeidsvoorwaarden zijn vaakbehoorlijk goed. Het enige vuiltje aan de lucht zijn de lange rijenkandidaten voor iedere vacature. Het is dringen geblazen en datstelt niet alleen hoge eisen aan je cv, maar ook aan je kruiwagenen ellebogen.

Om een baan te bemachtigen in de internationale sfeer is eenuitgebreid cv nodig. Vakinhoudelijke kennis alleen is niet genoeg,je moet een generalist zijn, alles kunnen en overal inzetbaar zijn.Je moet je talen spreken, vooraf minimaal twee jaar werkervaringhebben opgedaan, heel veel mensen kennen en dan vooral op de juisteplekken. Dat alles moet je samen kunnen bundelen tot ééngrote lobby die jou als een soort wave naar de gewenste werkplektoe draagt, want alleen kom je er niet. Zo luidt in het kort deboodschap aan 120 studenten die afgelopen donderdag aanwezig warenop een informatieve bijeenkomst over internationale loopbanen.

De bijeenkomst werd georganiseerd door het Bureau InternationaleAmbtenaren (BIA) in samenwerking met het Studenten Service Centrum.BIA is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en werdvijftien jaar geleden opgericht om de instroom van Nederlandsewerknemers in internationale organisaties op peil te brengen. Hetbureau geeft informatie over vacatures en de selectieprocedures dieinternationale organisaties er op na houden. Ook verzorgt BIAtrainingen die kandidaten voorbereiden op de selectieprocedure.

Arne Stoffer (22) bezocht de informatiemiddag omdat hij eeninternationale loopbaan ambieert. "Wat mij vooral is bijgebleven isde immens zware selectie die Europese instellingen toepassen. Jedoorloopt allerlei procedures die een jaar in beslag nemen en alsje daarna niet voor een baan of stageplek in aanmerking komt, benje een jaar kwijt aan een sollicitatie waar je niets voorterugkrijgt. Aan een baan bij het bedrijfsleven gaat zeker geensollicitatie van een jaar vooraf en het is de vraag of de overheidzoveel meer te bieden heeft. Maar het bedrijfsleven is bijna nietter sprake gekomen en dat had wel interessant kunnen zijn."

Chinees

Op de bijeenkomst werd geschetst hoe de aanloop naar eeninternationale carrière eruit zou kunnen zien. USAllereerstmoeteen student afgestudeerd zijn op om het even welk vakgebied."Het gaat er niet zozeer om wat je kennis is, maar je moetinhoudelijk goed zijn", aldus E. Faber. Hij studeerdeNLUS Rechtenaan de universiteit van Utrecht en doorliep een wervingsronde bijhet ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ). "Het leuke van werkenbij BZ is dat het geen vakdepartement is. Je mag je dus met allesbemoeien en niet alleen in Den Haag maar ook op 150 posten in hetBuitenland. "Naast juristen en politicologen werken op hetMinisterie van Buitenlandse Zaken (BZ), ook geografen,geschiedkundigen en zelfs een musicus. NL

Studenten werd geadviseerd veel aandacht aan hun talenkennis tebesteden. "Engels en Frans zijn de twee werktalen dieinternationale organisaties hanteren, één van beiden moetje als sollicitant in woord en geschrift beheersen, de ander moetje op zijn minst kunnen begrijpen" Zo vertelde P. Boijmans dieUSaan de Utrechtse universiteit Sociale Geografie studeerde enmomenteel in Brussel werkt.NL "Het aantrekkelijke van een baan inBrussel is de internationale werksfeer. Maar het samenwerken metvijftien nationaliteiten doet ook een groot beroep op jecommunicatieve vaardigheden. Het komt tegenwoordig steeds vakervoor dat er bij kandidaten gekeken wordt of ze ook iets extra'skunnen." Het denken gaat dan richting Russisch, Chinees, Arabischof Spaans.