even kort

Op de fietstaxi door Utrecht

De Utrechtse tak van de wereldwijde studentenstichting SIFE heeft de prijsvraag 'Een vliegende start' uitgeschreven om Turkse studenten te stimuleren ondernemer te worden. Deze week was de uitslag: wiskundestudent Soykan viel in de prijzen met een fietstaxi.

Hoe ben je in deze wedstrijd verzeild geraakt?

"Dat ging eigenlijk vanzelf, Kagan Köktas en ik hoorden over de wedstrijd via het Turkse jongerencentrum ULU dat hem samen met SIFE georganiseerd heeft. We dachten er al een paar jaar over om samen een onderneming te beginnen. Eigen baas zijn en de vrijheid die je hebt als ondernemer lijken ons een stuk fijner dan in een groot bedrijf werken waar het personeel als nummertje gezien wordt. Het idee voor de fietstaxi hadden we al eerder bedacht, dus toen we van de wedstrijd hoorden dachten Kagan en ik: 'Kom we doen mee en zien wel waar we terechtkomen'."

Hoe kwamen jullie op het idee van de fietstaxi?

"We waren samen in Amsterdam en zagen die fietstaxi's rijden, dat zag er erg leuk uit. Het is een mooi concept, toeristen lieten zich van het ene naar het andere museum fietsen. Een fietstaxi is iets bijzonders, je laat je niet simpelweg verplaatsen, de rit zelf is ook speciaal. Bovendien is het een snelle, makkelijke en goedkope manier om je binnen de stad te verplaatsen. Toen we hoorden dat de fietstaxi's ook in steden als Den Haag en Dordrecht ontwikkeld werden, dachten we: 'Waarom niet in Utrecht'?"

Is er in Utrecht behoefte aan?

"Jazeker, Utrecht is een prachtige stad om fietsend doorheen te rijden. Denk aan de mooie, oude binnenstad met de Dom en natuurlijk de grachten. Het is erg moeilijk om die met de auto te bereiken. Het is tevens een duurzaam vervoersmiddel, een fiets stoot geen CO2 uit. Voor taxichauffeurs is het ook fijn want die rijden, als ze na lang wachten eindelijk een klant hebben, liever naar Schiphol dan naar het Janskerkhof."

Komt de fietstaxi er, nu jullie de wedstrijd gewonnen hebben?

"Dat is wel de bedoeling, ja. Wij hebben een business course gewonnen en binnen die cursus gaan we ons project verder uitwerken. Ook hebben we een manager die ons helpt bij de uitvoering. Omdat ons project milieuvriendelijk is, verwachten we dat de gemeente welwillend is en dat is handig want zij verstrekt ten slotte de vergunningen. Een obstakel is dat we nog financiers moeten vinden voor het project. En ik ga waarschijnlijk in januari op uitwisseling naar Californië, dus dan kan ik er niet aan werken. Maar we doen ons best de fietsen daadwerkelijk in te voeren in Utrecht."

Woensdag 30 mei organiseert SIFE een voorlichtingsavond. Meer info op www.utrechtsife.nl