even kort

Wat houdt dat verdrag in?

"Utrecht is één van de 150 leden die zijn aangesloten bij Eurocities, een groep steden die elk meer dan 250.000 inwoners heeft. De jaarlijkse conferentie ging dit keer over de manier waarop je als lokale overheid je burgers kunt betrekken bij de kenniseconomie, een onderwerp dat ik erg belangrijk vind. We hebben hierover drie dagen gedebatteerd en gepraat en aan het einde van de conferentie hebben alle steden een verdrag ondertekend waarin de rechten van burgers staan omschreven omtrent de kenniseconomie. Iedereen heeft te maken met de kenniseconomie en dus moet het ook toegankelijk zijn voor iedereen. We hebben onder meer het recht op online participatie en informatie ondertekent. "

Moet er voor zo'n onderwerp echt een verdrag aan te pas komen?

"Je zou kunnen zeggen dat het anno 2006 nog niet nodig is, maar ik denk dat je er snel bij moet zijn om problemen te voorkomen. Over tien jaar is het wél een probleem als er nog steeds burgers zijn die onbekend zijn met internet. Er wordt op den duur steeds meer gedigitaliseerd, neem bijvoorbeeld de introductie van DigiD in plaats van het oude sofinummer. Als je burgers nu leert hoe ze bepaalde informatie kunnen vinden, blijf je ze betrekken bij de maatschappij. Op dit moment heeft de gemeente al een informatieve website, zijn we actief met publieksdienstverlening en stimuleren we het leren omgaan met ICT op basis- en middelbare scholen. Als je de burgers goed informeert, krijg je bovendien ook een groter draagvlak voor bepaalde investeringen die de gemeente doet op het gebied van kenniseconomie."

Zijn er nog concrete plannen uit de conferentie gekomen?

"Echt concrete plannen heb ik nog niet geformuleerd, ik heb eerst nog overleg met verschillende wethouders die iets zouden kunnen betekenen. De conferentie was vooral bedoeld om ideeën uit te wisselen met andere steden en om op die manier de blik te verruimen. Kenniseconomie is natuurlijk een vrij breed begrip. Maar je zou het bijvoorbeeld concreet kunnen maken door te laten zien wat er binnen een stad gebeurt. Neem bijvoorbeeld De Uithof, dat is een plek waar heel veel wordt ontwikkeld. Het zou leuk zijn als bepaalde vondsten zichtbaarder worden voor een groot publiek. Dat kan bijvoorbeeld door studenten een cultureel project op poten te laten zetten, waar de gemeente weer bepaalde subsidies voor heeft. Op die manier maak je ook kennis zichtbaar."