even kort

Voorlezen voor andermans kinderen

"Eén keer in de week ga ik naar de bibliotheek. Daar haal ik boeken voor Sinem. Dat is een meisje van zeven jaar uit een Turks gezin in Kanaleneiland, waar ik nu al een tijdje kom. Vaak speel ik eerst met haar zusje en eet ik even mee. Daarna lees ik zo'n drie kwartier voor. Laatst hebben we Pluk van de Petteflet gedaan, en ook boekjes over heksen en feeën vindt ze erg leuk. Je merkt dat zo'n kind erg geniet van de aandacht."

Hoe kom je erbij dit te doen? "Ik wil wel wat meer zien dan de binnenkant van die Hollandse kaasstolp. Op deze manier kom je thuis bij mensen met wie je anders niet zo snel in aanraking zou komen. En het is natuurlijk een mooi idee dat je helpt de taalachterstand van die kinderen te verkleinen. Een vriend maakte mij attent op dit project. dat door zusjes in Kanaleneiland is opgezet. Inmiddels lezen we voor in 42 gezinnen in heel Utrecht."

Zouden die ouders niet gewoon moeten doen wat jullie doen? "Veel ouders kennen die hele voorleescultuur niet. Die hebben zelf ook geen vader of moeder gehad die hen met een boek op schoot nam. En voor een vrouw die vrijwel geen Nederlands spreekt en ook bijna niet in contact staat met Nederlanders, is het erg moeilijk om een Nederlands boek voor te lezen. Als ze al kan lezen. Maar de ouders komen wel bij ons. Dus ze willen wel. Het is ook uiteindelijk de bedoeling dat ouders het na een seizoen, dat is twintig weken, van ons overnemen. Soms lukt dat en slaat moeder met kind aan het leren. In andere gevallen is er een broer of zus die ingeschakeld kan worden. We zien dat de kinderen door ons gemotiveerd worden. Ze stappen bijvoorbeeld opeens zelf naar de bieb. "

Kan iedereen voorlezer worden? "Nou, het is wel gemakkelijk als je vrouw bent. Een man over de vloer als de echtgenoot niet thuis is, wordt vaak niet zo gewaardeerd. Verder moet je natuurlijk wel wat affiniteit met kinderen hebben. Veel van onze voorlezers zijn studenten Pedagogiek, Psychologie of Culturele Antropologie, maar we hebben ook ouderen die zelf al kinderen hebben. De bedoeling is dat je het een beetje interactief aanpakt. Dus veel vragen 'wat is dit?' of 'wat betekent dit?'. Bij hele kleine kinderen doen die flappenboekjes van Dribbel het daarom erg goed. We zoeken overigens nog voorlezers voor het nieuwe seizoen. Geïnteresseerden kunnen kijken op onze site www.sodaproducties.nl of bellen naar 06-41350202."