even kort

Body: 
Studente Wieke Obbink (19) doet mee aan de leukste serveerstersverkiezing van NL30. Ze werkt bij eetcafé Toque Toque aan de Oudegracht. Na een lange afvalrace hoort ze nu nog bij de laatste tien. Vanavond wordt de winnares bekendgemaakt.

Knoeiend de leukste serveerster

"In eerste instantie had ik niet echt zin om mee te doen aan de wedstrijd. Ik was aan het werk bij Toque, toen er twee mensen van NL30 langs kwamen. Ze vroegen of ik mee wilde doen. 'Je maakt best kans. Het is leuk en je hoeft alleen maar je e-mail in te vullen', zeiden ze en wisten me toch over te halen. Ik heb het gelijk aan mijn ouders en vriendje verteld. Vooral mijn moeder is erg enthousiast. Mijn collega's weten het natuurlijk ook allemaal en stemmen op me. Een andere collega, Sarah, doet ook mee. Maar er is geen concurrentie hoor, in ieder geval niet van mijn kant. Ik heb zelfs op haar gestemd."

En zij ook op jou?

"Dat weet ik eigenlijk niet, ha ha. Het lijkt me erg leuk om te winnen, maar ik ga er niet vanuit. Ik had sowieso niet verwacht dat ik zo hoog zou eindigen. De top 50 vond ik al leuk, nu ik in de top 10 sta helemaal. Ik denk dat deze wedstrijd vooral gaat om de grootte van je kennissenkring. Er moeten gewoon veel mensen op je stemmen. Vanessa, een van de andere serveersters, heeft een heel promotieteam. Waarschijnlijk gaat zij wel winnen. Laatst heb ik voor het eerst onze vaste klanten aangespoord om voor me te sms'en. Als ik toevallig zou winnen, zou ik mijn vriend meenemen op reis. Je mag kiezen tussen Berlijn of Barcelona en ik zou Berlijn kiezen, want het is een leuke stad. En ik heb de laatste tijd ook veel films bekeken over de Tweede Wereldoorlog."

Wat is je grootste blunder tijdens het serveren?

"Ik heb zo veel blunders gemaakt, dat ik eigenlijk niet snap dat ik überhaupt aangenomen ben bij Toque. Op mijn proefdag ben ik van een podium gevallen en heb ik allerlei kopjes kapot laten vallen. Mijn ergste blunder was dat ik rosé over mijn baas heen gooide. Gelukkig kon hij erom lachen.

"Ik werk nu een half jaar hier en merk wel dat het knoeien minder wordt. Het is leuk om te serveren en vooral om klanten een fijne avond te bezorgen. Ik vind het heel boeiend om mensen te observeren en te zien hoe lang ze met een kopje koffie kunnen doen."

Let je nu erg op andere serveersters?

"Sinds ik in de horeca werk, let ik er wel op. Ik kijk wat andere serveersters doen als er iets mis gaat. Ik ben wel kritisch, maar geef ook altijd fooi. Ik let ook op schuimkragen van glazen bier. Als ik een kater of rotdag heb, dan vind ik het zelf heerlijk om achter de bar te staan. Ik zorg dan dat het bier goed getapt is. Twee vingers schuim en het liefst zo dat er nog een bolletje opstaat als je het serveert. Bij sommige cafés krijg je van die mislukte biertjes, dat vind ik echt niet kunnen."

JvG