Faculteit Biologie als blindedarm

Neem het ABC, het onderzoekscluster van de vijf Utrechtsefaculteiten in de levenswetenschappen. Onlangs is een nieuw plangepubliceerd voor het geesteskind van oud-Geneeskundedecaan Gispenen hoewel de biologen daarin niet slecht worden bedeeld, klonk inde Biologieraad de nodige angst door voor het wel erg sterkegezondheidsaccent in dat plan.

"Als ik dit lees", klaagde ontwikkelingsbioloog RenéDohmen, "dan lijkt het of de vier andere faculteiten een soortappendix zijn voor de medici. We weten allemaal hoe artsen over eenblindedarm denken. Als ze hem niet meer nodig vinden, snijden zehem weg. Straks zit driekwart van onze faculteit in een medischonderzoekscluster en houden we hier alleen de plantkunde over."

Vice-decaan prof.dr. Goos probeerde de onrust weg te nemen, maarmoest erkennen dat faculteiten als Biologie en Scheikundegemakkelijk in een identiteitscrisis zouden kunnen raken. "Datkunnen we alleen voorkomen door niet bang te worden en vast tehouden aan onze eigen identiteit. Vandaar dat we erg hechten aan debestaande onderzoekscholen. Het is zeker niet de bedoeling dat methet ABC iets heel nieuws op de rails wordt gezet."

Eerder hadden de biologen het in dezelfde vergadering al tekwaad gehad met de nieuwe opleiding biomedische wetenschappen.Vorig jaar besloten Geneeskunde en Biologie om hun twee biomedischeopleidingen samen te voegen om zo de zichtbaarheid van de Utrechtsemedische biologie te vergroten. Inhoudelijk was de eensgezindheidgroot, maar over de vraag waar de nieuwe opleiding moest wordenondergebracht, werden de faculteiten het minder snel eens. WatGeneeskunde betreft kon de opleiding het best binnen het eigenonderwijsinstituut komen en de biologen moesten het college vanbestuur er zelfs bij halen om hun medische 'vrienden' over te haleneen interfacultair instituut te accepteren.

Maar nog was de ellende voor de arme biologen niet voorbij. Zijwillen namelijk dat de toelating tot biomedische wetenschappenvoorlopig wordt beperkt tot 120 eerstejaars. Maar wat blijkt?Geneeskunde en het college denken groot en willen jaarlijks zeker200 nieuwe studenten toelaten tot de opleiding die naar verluidtzal worden ondergebracht in het hoofdgebouw van Diergeneeskunde.Nog los van de vraag van wie al die extra studenten les moetenkrijgen, moeten de biologen nu ook nog vrezen voor hun eigen eerstejaar. Dat wordt mede gevuld door uitgelotegeneeskundestudenten dieop dit moment vanwege een duistere ambtelijke regeling niet voormedische biologie als tweede keus mogen kiezen. Als de bestaandenumerus fixus voor dat vak echter verdwijnt, verdwijnt ook hetinschrijfverbod, en dan zien de biologen de leegloop in hun eerstejaar al voor zich. Eensgezind eiste de raad dat de numerus fixusvoorlopig wordt gehandhaafd. Uit het antwoord van het college vanbestuur zal moeten blijken hoezeer men in het Bestuursgebouw hechtaan de blindedarm.

EH