Gammacamera kan wachttijden bekorten

Dat concludeert de Utrechtse promovendus Marcel Stokkel uit eenonderzoek naar de toepassing van de twee verschillende techniekenbij het opsporen van tumoren in het hoofd-halsgebied. Daartoe wordtgebruik gemaakt van de zogeheten Positron Emissie Tomografie (PET)die de aanwezigheid van FDG (een soort glucose) in cellen zichtbaarmaakt. Omdat in tumorcellen sprake is van een verhoogde opname vanFDG laat een PET-scan zien waar zich in het lichaam tumoren enuitzaaiingen bevinden. Door tijdig zo'n scan te maken kunnenuitzaaiingen dus al in een vroegtijdig stadium worden ontdekt.Bovendien geeft zulk onderzoek antwoord op de vraag in welkegevallen een operatie zinvol is. De tot nu toe voor dit doeluitgevoerde kijkoperatie onder narcose wordt daarmee overbodig.

Het maken van een PET-scan heeft dus voor patiënten grotevoordelen. Een probleem is echter dat de specifiek voor dit doelontworpen scanners met een prijs van zo'n vier miljoen guldenrelatief duur zijn, zeker omdat zij uitsluitend voor dit ene doelkunnen worden gebruikt. In zijn onderzoek bekeek Stokkel daarom bij250 patiënten met tumoren in het hoofd-hals gebied of ook een'standaard' dubbelkops gammacamera voor het maken van PET-scansbruikbaar is. Zijn conclusie is dat er weliswaar sprake is van eenwat minder grote nauwkeurigheid van de opnamen, maar dat toch altumoren met een doorsnee van vier millimeter met de standaardcamerakunnen worden opgespoord.

Dit resultaat is zo goed dat de dubbelkops camera zonder meereen bruikbaar alternatief voor de PET-scanner is, stelt Stokkel.Omdat de aanschafkosten met ruim één miljoen guldenaanmerkelijk lager zijn en omdat de gammacamera bovendien ook voorandere doeleinden kan worden gebruikt, lijkt het aannemelijk datdoor een intensiever gebruik van deze camera meer patiëntensneller kunnen worden onderzocht. Het gebruik van de gammacamerazou daarmee ook een positief effect kunnen hebben op de lengte vande wachttijden.

EH