Geen versnelde selectie toponderzoek

Met het vervroegen van de tweede selectieronde voor toponderzoekwilde Ritzen alfa- en gamma-wetenschappers tegemoet komen. Ditvoorjaar kregen zes onderzoeksgroepen al geld. Met bedragen vanzo'n tien miljoen per jaar moeten die uitgroeien tottoponderzoekscholen. Het feit dat alle zes groepen afkomstig warenuit de bèta-hoek, kwam Ritzen op veel kritiek te staan.

Ritzen wilde daarom de tweede ronde in 2000 houden, en niet in2002, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Door tegelijk tesleutelen aan de criteria zou alfa- en gamma-onderzoek snel eenreëele kans krijgen miljoenenbedragen voor toponderzoek binnente halen.

De vereniging van universiteiten, de VSNU, voelt echter nietsvoor een versnelde procedure. "Het alfa- en gamma-onderzoek is daarnog niet klaar voor", zegt een beleidsmedewerker. "Bij eenversnelling zullen ze waarschijnlijk opnieuw buiten de bootvallen." NWO, de onderzoeksorganisatie die de selectie vantoponderzoek namens de minister uitvoert, is dezelfde meningtoegedaan.

Minister Hermans zal VSNU en NWO waarschijnlijk volgen. "Injanuari is de evaluatie van de eerste ronde klaar. Dan nemen we eenbeslissing", zegt een woordvoerster. Maar ook aan het ministerieworden nu al "vraagtekens" gezet bij Ritzens plan voor eenversnelling.

NWO wil overigens binnenkort met Hermans praten over de vraagwat er moet gebeuren nu de zogeheten 'verheveling' van de baan is.De minister schrapte dat plan om 500 miljoen gulden weg te halenbij de universiteiten en in beheer te geven aan de landelijkeonderzoeksorganisatie NWO.

De onderzoeksorganisatie wil er in elk geval 175 miljoen guldenbij. "Alleen dan kunnen we onze rol op het gebied van fundamenteelen maatschappelijk relevant onderzoek waarmaken", zegt eenwoordvoerder. Dat extra geld moet niet bij de universiteitenweggehaald worden, vindt ook NWO. "Dat gaat ten koste van deacademische wereld waarvan ook wij deel uitmaken."

HOP, HO