Geneesmiddel tegen bloedvergiftiging

Bloedvergiftiging of septische shock is de aandoening die wordtveroorzaakt doordat een bacteriële infectie zodanig uit dehand loopt dat er bacteriën in de bloedbaan terecht komen. Ditgebeurt vaak bij mensen die, bijvoorbeeld als gevolg van eenoperatie of een ziekte, zo verzwakt zijn dat hun afweersysteem nietgoed werkt. Om de schade te herstellen gaat het afweersysteem deindringer vervolgens op heftige manier te lijf, met als gevolg datverschillende organen worden aangetast en vitale functiesuitvallen. Jaarlijks lopen in ons land enkele duizendenpatiënten bloedvergiftiging op, waarvan gemiddeld bijna dehelft overlijdt.

Voornaamste oorzaak van de problemen is het giftigelipopolysaccharide (LPS), dat zich in de celwand van debinnendringende bacteriën bevindt. Eenmaal in de menselijkebloedbaan maakt dit LPS zich los van de bacteriële celwand. Incontact met gezonde cellen zorgt LPS vervolgens voor eenkettingreactie van schadelijke gebeurtenissen die onder meer totgevolg hebben dat de bloeddruk ernstig terugloopt en dat bloedvatenwijder worden. Op dit moment wordt bloedvergiftiging noodgedwongenbehandeld met antibiotica en ontstekingsremmers, maar die aanpak isnog weinig effectief. De vraag van behandelaars was daarom of erstoffen konden worden gevonden die de verwoestende werking van LPSaan banden leggen.

Na uitgebreid laboratoriumonderzoek ontdekte Gosselaar dat heteiwit SAP dat in geringe hoeveelheden in het bloed voorkomt, degiftige werking van LPS tegengaat. Dit effect werd met name bereiktdoor drie specifieke delen van het eiwit. In proeven met muizenbleek een van deze drie zogeheten peptiden (stukjes eiwit)inderdaad in staat om de funeste gevolgen van bloedvergiftigingtegen te gaan. Op termijn zouden deze peptiden dus wellicht debasis kunnen vormen voor een geneesmiddel tegen bloedvergiftiging,hoopt de jonge doctor, die inmiddels als postdoc in het AZU isbegonnen aan een vervolgonderzoek naar de werking van SAP.

EH