'Hef verschil hogeschool en universiteit op'

Dat zijn de voornaamste voorstellen uit een advies van een hbowerkgroep aan minister Hermans, waar de vereniging van hogescholen,de HBO-raad, om had gevraagd. Als Hermans ze overneemt, sluitNederland weer goed aan op het buitenland. Engeland, Zweden enDuitsland hebben inmiddels de muur tussen universiteiten enpolytechnics, högskolen of Fachhochschule, al geslecht.

Nederland moet die stap ook maken, pleit de werkgroep. Dat zougoed passen in het streven van minister Hermans om over te stappenop het Angelsaksische onderwijsmodel. In dit model volgen studenteneerst een brede bachelorstudie, om zich daarna eventueel tespecialiseren en te verdiepen in aansluitende masterprogramma's.Juist om die masterprogramma's gaat het. Hogescholen vrezen datuniversiteiten het monopolie houden in het Angelsaksische model ommasters op te leiden. Het hbo mag hierin alleen bachelorstudiesaanbieden.

Tot nu toe hebben hbo-afgestudeerden de bachelorstatus. Bijvervolgopleidingen kunnen hogescholen niet op eigen kracht eenmastertitel verlenen. Dat doen zij nu langs een omweg, doorlicenties van deze studies te kopen van buitenlandseuniversiteiten. De buitenlandse instelling reikt dan hetbijbehorende diploma uit. De hogescholen willen straks zelfmasterdiploma's uitreiken.

De universiteiten reageren afwijzend op de voorstellen van dewerkgroep. "Masterprogramma's hebben een duidelijke relatie metonderzoek. En onderzoek wordt nu eenmaal verricht aanuniversiteiten, niet aan hogescholen", zegt een woordvoerder van deVSNU, de vereniging van universiteiten.

HOP, MtW