het torentje

Formatie met argusogen gevolgd

"Dan zie ik die zes mannen aan die onderhandelingstafel en denk, het blijft toch een mannenwereld. Maar misschien is het ook wel goed, die mannen onder elkaar, qua sfeer. Vrouwen onder elkaar zou ook aardig zijn geweest, maar daar zijn we in dit land nog niet aan toe. Ik maak me zorgen of vrouwenpunten inhoudelijk wel op de agenda komen. Waar ik van schrik, is de eerste vrouw op de lijst van Christenunie die stelt dat de overheid niet zo veel kan doen aan ongelijke beloning. Vrouwen krijgen stelselmatig nog steeds te weinig betaald, omdat ze vrouw zijn. Dat is een heel hardnekkig verschijnsel en Nederland loopt ontzettend achter met de bestrijding ervan. Minister De Geus van Sociale Zaken begon een actieplan daartegen, maar dat zakt als een pudding in elkaar als er door het nieuwe kabinet ook niet op wordt ingezet."

U maakte de baas-in-eigen-buik strijd mee, toen vrouwen eind jaren zestig vochten voor het recht op abortus. Deelt u de angst van de vrouwenbeweging dat onder invloed van de Christenunie aan de abortuswet wordt gemorreld?

"Ik ben niet zo bang dat een nieuw kabinet verworvenheden rond abortus en het homohuwelijk terugdraait. De maatschappelijke steun voor deze zaken is zo groot, dat krijg je politiek niet rond. De Christenunie is democratisch genoeg om dit soort democratisch genomen besluiten niet terug te gaan draaien. Let wel, als dit wel gebeurt,

dan ga zelfs ik de barricades op. Terwijl ik niet eens zo'n actievoerder ben. Mij is nog geleerd dat je er met rustig praten wel komt, maar er zijn situaties dat je moet laten zien dat je boos bent. Aan de andere kant ben ik positief over de inbreng van de Christenunie als redelijk open partij die mensen probeert te betrekken bij de maatschappij. Gebaseerd op het bindende element van religie. Dat is in deze tijd een mooi tegenwicht voor de visie op religie enkel als bron van kwaad. De islamofobie en tweedeling in de samenleving groeien. De politiek draagt daaraan bij door angst te zaaien en met een vreselijk repressieve strafrechtelijke aanpak. Daar moet iets aan veranderen."

Een mooie taak voor de nieuwe Minister van Jusititie. Ooit gevraagd voor een ministerschap?

"Ik ben geen politiek dier, zeg ik altijd, want ik kan niet schaken. Ik denk niet in zetten. Eind jaren tachtig heeft de PvdA me wel eens gevraagd op de lijst van mogelijke kandidaten, maar sindsdien ben ik verder van de politiek komen te staan. Het ministerschap is ook een heel zware baan waar ik niet op zit te wachten. De reden om het wel te doen is dat je je niet mag onttrekken aan je verantwoordelijkheid als je vindt dat het anders moet."

Binnenkort komen de onderhandelingsresultaten uit de bus. Wat zou voor u een reden zijn om uw PvdA-lidmaatschap op te zeggen?

"Als het sociaal beleid niet uit de verf komt. De PvdA heeft zich tijdens de verkiezingen zo geprofileerd met 'de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen', ik zou het heel erg vinden als dat niet tot uiting komt. Ik vind al dat de partij te snel in de discussie over de AOW heeft geroepen dat ze het zo niet had bedoeld. Terwijl er zeker draagvlak is voor een bijdrage aan de kosten van de vergrijzing door ouderen die het zich kunnen permitteren. We hebben het nooit gehad over het uitknijpen van de oudere met enkel zijn kleine AOW'tje; daar moet je vanaf blijven. De PvdA moet de positie versterken van de laagste inkomensgroepen. En het generaal pardon moet er komen. Over dat laatste maak ik me niet zo'n zorgen, dat komt wel goed."