het torentje

De soap rond ABN AMRO

"De aandeelhouders van ABN AMRO mogen zeer gelukkig zijn, die zijn de afgelopen maand 30 procent rijker geworden. Sommigen nog veel meer: Het Britse Children's Investment Fund TCI, dat de discussie over overname van de bank aan het rollen bracht, werd van zijn investering 400 procent rijker. De aandeelhouders van Barclays, de biedende partij die ABN AMRO wil overnemen, zijn minder blij, want die aandelen zitten in de min. Barclays zit echter in een rare positie. Als deze overname er niet doorkomt, dreigt de Britse bank zelf te worden overgenomen. Dat zouden de aandeelhouders graag willen want dat stuwt de koers op, maar de Raad van Bestuur ziet dat niet zitten. Bij een overname moeten zij het veld ruimen en is hun bestuurlijke rol uitgespeeld."

Hoe krijgen de Barclaysbazen hun aandeelhouders zo gek in te stemmen met overname van ABN AMRO, ook al is dat slecht voor hun portemonnee?

"Die beslissing wordt er in gemasseerd door te zeggen dat er 23.000 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen bij Barclays. Daar houden aandeelhouders van: hoe meer werknemers je afstoot, hoe hoger de koers. In feite weten die aandeelhouders van toeten nog blazen, maar als een bedrijf zegt dat ze mensen gaan ontslaan, kunnen ze een simpel rekensommetje maken. Het aantal geschrapte arbeidsplaatsen maal de salariskosten, dat zien ze als vermeerdering op de winst."

Zijn uiteindelijk de werknemers van Barclays de dupe van dit aandeelhoudersspel?

"In de praktijk gebeurt het bijna nooit dat na een fusie daadwerkelijk arbeidsplaatsen worden geschrapt. Zo'n uitspraak is meer een massagetechniek om aandeelhouders over te halen. Na een jaar is iedereen die toezegging al weer vergeten, kan een bedrijf zeggen dat er een andere weg is ingeslagen of dat outsourcing in India toch duurder was dan gedacht en blijft iedereen zitten waar hij zit."

Moet de klant met zijn lopende rekening bij ABN AMRO zich zorgen maken?

"De consument zal er niet op achteruit gaan,. Als de bank wordt opgesplitst, kan hij er zelfs voordeel bij hebben. Het probleem van ABN AMRO is namelijk de te grote diversificatie: de bank beweegt zich op te veel verschillende markten. Naast de retailafdeling voor de gewone klant doet de bank bijvoorbeeld ook aan investment banking in Londen, de wereld van glamour, dure auto's en shiny buildings waar heel veel geld in omgaat. Twee volkomen verschillende poten in de bancaire wereld. Je kunt niet in alles excelleren: de service bij de retail was beroerd. Dat verbetert allicht als de consumentenkant van ABN AMRO onderdak vindt bij bijvoorbeeld Fortis. Dan krijgt de klant een heel kantorennetwerk erbij, met een betere service."

Splitsing van ABN AMRO zoals het hedgefund TCI eiste is toch niet zo'n gek idee?

"Er is veel kritiek op deze speculatiefondsen, maar ze ruimen wel de rommel op van de fusiegekte van de jaren hiervoor. 85 procent van de fusies mislukt, dat is sinds het begin van de vorige eeuw zo. Toch is er eens in de zoveel tijd een golf van acquisities in het bedrijfsleven. Dat leidt tot grote ondernemingen met een ratjetoe aan bedrijven in hun portefeuille, maar zelden tot waardevermeerdering. De hedgefunds zetten recht wat de fusiegekte heeft veroorzaakt. Probleem is wel dat ze dat doen met geleend geld, en dat de opgekochte partij dat geld moet terugverdienen."

Is het erg dat met ABN AMRO weer een stukje bedrijfsleven naar het buitenland zal verdwijnen?

"De enigen die misschien een traantje plengen om het verdwijnen van ABN AMRO zijn de klanten van het eerste uur die de bank zien als icoon. Nederlands trots, ooit opgericht door koning Willem I. Die emotionele kant van de zaak is niet onbelangrijk en ik ben ook niet van mening dat je alle Heinekens en KLM's het land uit moet bezemen. Maar er zijn voor ABN AMRO genoeg Nederlandse alternatieven, zoals ING of de Rabobank. Ik had liever destijds vliegtuigbouwer Fokker behouden dan nu ABN AMRO. Overigens verwacht ik niet dat de overname voor het eind van het jaar rond is. We zullen er nog wel even over blijven lezen in de kranten."