Hoe vlak is Utrecht?

Aanleiding voor het artikel van Loll was een debat in NRC over het vlakke Nederlandse wetenschapslandschap. "Je zou zeggen dat 't Hooft bovenaan het lijstje zou staan van iedere universiteitsbestuurder die gaat over één van de nieuwe Science Parks van het land", schrijft Loll, die pleit voor de inrichting van een prestigieus instituut rond haar collega. "Maar de werkelijkheid is anders. De Nobelprijswinnaar heeft in kleine kring bezorgd laten weten dat het de vraag is of hij na zijn emeritaat zijn werkkamer zal mogen aanhouden."

In een korte reactie laat rector-magnificus Gispen weten verrast te zijn. "Het mag genoegzaam bekend zijn dat wij in Utrecht een actief emeriti-beleid voeren. 't Hooft hoeft echt niet bang te zijn dat hij hier over vijf jaar niet meer welkom is. En wat onze inzet betreft, direct nadat hij de Nobelprijs heeft gekregen zijn er door de universiteit wel degelijk extra middelen vrijgemaakt voor zijn onderzoek."

De Nobelprijswinnaar zelf reageert per mail op de van hem bekende ingetogen manier. "Collega Loll heeft natuurlijk gelijk. Wij zouden in Nederland, met deze Nobelprijs in de hand, meer, veel meer, kunnen investeren in zuiver wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Zelf ben ik helemaal geen goed manager of organisator, dus ik ben erg afhankelijk van anderen die hier iets nieuws zouden moeten scheppen. Vele collega-Nobellaureaten zijn er beter dan ik in geslaagd om hun Nobelprijs om te zetten in schitterende onderzoeksinstellingen en -faciliteiten. Je hoort mij echter niet klagen, daar ben ik de persoon niet naar. De theoretische fysica in Utrecht heeft wel degelijk veel profijt gehad van deze Nobelprijs. We hebben het Spinoza Instituut en heel veel goodwill van collega's. Nederland blijft vlak en plat, dat wel."