Impuls voor astma-onderzoek

De aangekondigde uitbreiding van Longziekten zorgt voor een welzeer opmerkelijke come-back van de groep die in de jaren '80 alsgevolg van forse bezuinigingen op een haar na was opgeheven. Deommekeer voor de onderzoeksgroep, die in de tussenliggende periodemet geld van het Academisch Ziekenhuis op de been werd gehouden,kwam toen het farmaceutische bedrijf Glaxo in 1995 aankondigde tienmiljoen gulden te zullen steken in wat de eerste 'strategischealliantie' tussen universiteit en bedrijfsleven zou worden.

Met dat geld wordt sindsdien, zowel bij Geneeskunde als in defaculteit Farmacie onderzoek gedaan naar de mechanismen die een rolspelen bij het ontstaan van astma en chronische bronchitis. Hoewelde longonderzoekers dankzij hun alliantie met Glaxo op dit momentover een forse hoeveelheid onderzoeksgeld kunnen beschikken, achthet college van bestuur de groep door zijn geringe omvang wel ergkwetsbaar voor fluctuaties in de 'derde geldstroom'. Door de steunuit het Innovatiefonds (het vroegere Stimuleringsfonds), hoopt hetcollege de positie van het Utrechtse longonderzoek een stevigerbasis te geven.

Een fraaie illustratie voor de opmerkelijke opleving van hetlongonderzoek in Utrecht vormt overigens de recente aanstelling vanmedisch directeur Raaijmakers van Glaxo Nederland tot bijzonderhoogleraar bij Farmacie. Begin jaren '80 behoorde Raaijmakers nogtot de longonderzoekers die als gevolg van de bezuinigingen bijGeneeskunde moesten worden ontslagen.

EH