Introductie biologie traditiegetrouw naar de Apenheul:

Gehuld in een herkenbaar knalblauw T-shirt van defaculteitsintroductie staat Renske van Leuken de eerstejaars tetellen bij de ingang. Het zijn er net geen honderd. "Aapjes kijken,aapjes kijken!", roepen een paar jongens ongeduldig in de rij.Iedereen moet eerst zijn spullen in speciale aap-veilige tassenstoppen, want "apen zijn heel goede zakkenrollers" heeft eenmedewerkster van de Apenheul gewaarschuwd. Daarna gaan de zeventiengroepjes vergezeld van hun mentoren het apenpark in. "Ja, we gaanervoor", lacht Koen Cirkel bij binnenkomst. "Het is een mooivoorproefje op het vak gedragsleer. Maar ik ben hier al eensgeweest, hoor. Met een biologie-excursie op de middelbareschool."

"Tja, het is een typisch biologisch uitje", zegt Van Leukenonderweg naar het gedeelte waar doodshoofdaapjes los lopen. "Eentraditie, zeg maar. We nemen de eerstejaars al jaren mee naar deApenheul. Dit jaar zijn ze verdeeld in twee groepen van zo'nhonderd studenten. Volgende week gaat de tweede groep. Ze lerenelkaar hierdoor, op een ongedwongen manier, goed kennen. Een dagals deze geeft ze iets om over te praten en stimuleert interactie.Het is tot nu toe altijd een succes. Niemand wordt gedwongen om meete gaan. Maar wie niet meedoet loopt de kans geïsoleerd teraken. Deze keer waren er maar vijf studenten die echt nietwilden."

Apenpoep

De introductieweken van biologie worden door deintroductiecommissie van de faculteit zelf georganiseerd. Hetintroduceren van de nieuwelingen wordt heel erg serieus genomen. Dezes leden van de introductiecommissie komen het hele jaar door,elke dinsdag, bij elkaar om te vergaderen. Voor de introductiewordt een mentortrainingsweekend gehouden en in het rooster wordendeze eerste weken speciaal dagen vrijgehouden voor activiteiten."De faculteit vindt de integratie onder studenten duidelijk heelbelangrijk", zegt Van Leuken. "Ze steken daar, als éénvan de weinige faculteiten, ook veel geld in. Daar krijgen zenatuurlijk ook wel wat voor terug. Er zijn altijd veel enthousiasteouderejaars die willen helpen. De Utrechtse Biologen Vereniging(UBV) heeft ook erg veel actieve leden. Zoiets is goed voor desfeerop de faculteit."

Bij de doodshoofdaapjes blijven de meeste groepjes lang kijken.De kleine apen klauteren zo nu en dan in de nek van eeneerstejaars. Een meisje zit na vijf minuten in het park al onder deapenpoep. het probleem wordt in de dichtsbijzijnde tioletten snelopgelost.

"Ik vind het een heel leuk idee om naar de Apenheul te gaan",zegt Paul van Boekel. "Kinderachtig? Nee, waarom? Het heeft tochiets met biologie te maken? Ik was hier nog nooit geweest." Hijvervolgt zijn weg met de anderen naar de mantelaapjes. "Nou, dezezijn helemaal niet zo spannend als die andere."

De meeste nieuwe studenten hebben een OV-kaart die pas vanaf1september geldig is. En dat is net twee dagen te laat voor dezeexcursie. Ze moeten hun reiskosten dus zelf betalen want defaculteit heeft voor de reis niets geregeld. "Dat is het einigeniet-goeie aan vandaag", zegt Koen Dingemans. "Ik heb vorigschooljaar al een half jaar farmacie gestudeerd. Maar dezeintroweek is stukken leuker dan die van farmacie. De sfeer is veelbeter."

De nieuwe biologen zijn hebben er al twee introductiedagen opzitten. Donderdag stond er een vossenjacht op het programma. Envrijdag was er voor het eerst college. Eerstejaars Nienke Knol isal een beetje moe van de introductiedagen. "De vossenjacht was nietzo leuk", zucht ze. "Ons groepje heeft maar vier van de achttienvossen gezien. Een fout van de mentoren, die waren te laat. Maardit vind ik wel een heel leuk uitstapje." Morgen is er een sportdagen een barbeque. En volgende week gaan de biologen roeien. Dan ishet de beurt aan de andere helft van de eerstejaars om naarApeldoorn te gaan.

Gorilla's

Mentor Eddie Vader is al voor de derde keer mee naar deApenheul. Eén keer met zijn eigen introductieweek en nu voorde tweede keer als mentor. "Mentor zijn is te gek", vindt hij. "Jeontmoet vrienden van je studie en het is nog nuttig ook. Deintroductie is vrijwillig, maar het is niet slim als je er niet aanmeedoet. Het is gewoon handig als je in het begin al veel mensenkent. Wacht eens even", onderbreekt hij zijn verhaal, "ik wil wetenhoe laat het voedertijd is bij de gorilla's. Dat is echt geweldig,ik wil 't niet missen. Dan vertellen ze er namelijk bij hoe zeallemaal heten, enzo."

Vader vindt het een eer om mentor te zijn. Hij is blij dat hijdit jaar weer mee naar de Apenheul mag, want er zijn altijd meerbiologiestudenten die mentor willen worden dan mogelijk is.

Bij de orang-oetans is een dik touw gespannen waar je zelf kuntproberen als een aap te slingeren. Vader laat zijn groepje zien hoehet moet. Een kleuter die met zijn ouders het park bezoekt, bemoeitzichermee. Hij zegt tegen de mentor dat hij aan één armmoet gaan hangen, en net als een echte aap moet slingeren. Vaderlacht, hangend in het touw: "Nee, daar moet je heel stoer voorzijn. En ik ben niet zo stoer." Ook andere studenten gaan speelsbij hun mentor in het touw hangen. "Bij mijn eigen introductiehebben we ook zelf voor aap gespeeld", zegt Vadermelancholisch.

Door een mentortrainingsweekend te houden kennen de mentorenelkaar beter, wat het contact tussen de verschillendementorgroepjes moet verbeteren. In oktober wordt eeneerstejaarsweekend gehouden, in vakantiehuisjes in Austerlitz. "Heteerstejaarsweekend is heilig", verklaart Vader. "Daar wordenspelletjes gedaan, en er wordt gefeest, gegeten, gezopen. En alsklapper treedt het Zaaltheater op. Dat is een theatergroep,bestaande uit zo'n tien biologen, die speciaal voor de eerstejaarseen voorstelling in elkaar draaien. En die zijn echt fantastisch.Ze zijn zelfs zo populair dat de ouderejaars, die eigenlijk nietnaar het eerstejaarsweekend mogen komen, speciaal voor hetZaaltheater even worden toegelaten."

Dan begint het voederen van de gorilla's. Een paar groepessnellen naar de bankjes toe en kijken geboeid naar het spektakel.Het hoogtepunt van de dag. Maar al snel is het tijd om zelf ook tegaan eten. De meesten gaan met de trein terug naar Utrecht om samenmet hun mentorgroep en restaurantje te zoeken.

Mentoren Stef Wijers en Bart Brouwers vonden het een zeergeslaagde dag. Ze zijn met hun groepje op weg naar de uitgang. "Hetis hier onwijs gezellig met die apen en ouders met van die leukekindertjes. Het is alleen wel jammer dat de activiteiten van onzeintroductie zo verspreid zijn. De colleges zijn al begonnen en overeen periode van twee weken tijd vinden de activiteiten plaats. Erzitten dus veel dagen tussen, misschien zou het handiger zijn omeen week non-stop introductie te doen. Maar ja, het gaat erom datde eerstejaars integreren."

Joyce Vanhommerig