Jargon: Low forehand

Geneeskundestudente Saskia Fuchs is midvoor van het eerstedamesteam van Kampong. Ze bekwaamt zich sinds kort in het slaan vande low forehand. Een nieuwe slag in de hockeysport.

"Vroeger mocht je alleen met de platte kant van je stick slaan.De rest was bolle kant. Sinds kort wordt ook de zijkant van destick tot de platte kant gerekend. Dus daar mag je nu ook meeslaan. Dat soort veranderingen worden doorgevoerd om het hockeyaantrekkelijker te maken voor het publiek en de televisiekijkers.Ze proberen van alles.

"Die low forehand wordt bijna nog niet gebruikt. Maar als je debal goed raakt, sla je veel harder. Ik weet niet precies waarom,maar het gaat echt veel harder. Je maakt een gewone slagbeweging.Je zit alleen veel lager. Je moet met je knieën en je knokkelszo ongeveer de grond raken en je stick evenwijdig aan de grondhouden. Een nadeel is dat je op zandkunstgras heel snel je handenopenhaalt, maar gelukkig hebben bijna alle hoofdklasserstegenwoordig een waterkunstgrasveld.

"Bij het schieten op de goal heb je de meeste voordelen van eenlow forehand. Als je met de platte kant slaat, kan de keeper zienof je je stick hebt opengedraaid en de bal dus omhoog gaat. Ze kanook zien naar welke kant je beweegt. Bij deze slag zie je dat niet.Met een kleine polscorrectie kun je de bal compleet van richtingveranderen.

"Gescoord heb ik er nog niet mee. Het is ook een hele moeilijkeslag. We trainen er wel heel veel op. Ik vind het leuk dat ernieuwe technieken bijkomen. Het is wel prettig om weer eens ietsnieuws te leren op de training."

Jurgen Swart