Kamers

De plaatsing van een Ukje is de eerste stap naar hetvinden van een kamer. Studenten hebben vervolgens de kans om bijeen studentenhuis te worden uitgenodigd om te komen hospiteren. Dathoudt in dat een student alleen of tegelijk met een aantal anderenbij een studentenhuis langs mag komen voor een kennismaking. In eenkorte tijd, zo tussen de vijftien minuten en een half uur, moet dekamerzoekende een zo goed mogelijk beeld van zichzelf geven, in dehoop de vrijgekomen kamer te krijgen.

Fotograaf Marco van Duyvendijk maakte een fotoseriedie eruit ziet als een avondje hospiteren; een serie korteontmoetingen met een aantal studenten, die elk hun eigen verhaal enachtergrond hebben en een korte indruk geven van zichzelf en hunervaringen. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze een kamer in Utrechtzoeken.

(

r


[Fotopagina.

Fotobijschriften:]


1. Bastiaan van Meeteren (21, Materiaalkunde), studeert sindsseptember in Utrecht en logeert tot nu toe bij zijn broer of bijzijn vriendin. Hij heeft acht keer gehospiteerd.

"Voordat ik ga hospiteren, baal ik altijd erg. Gatver, moet ikweer door de jury gekeurd worden. Laat ik het zo zeggen: jezelfvertrouwen gaat erop achteruit als je moet hospiteren en deeisen die je aan een kamer stelt worden ook steeds lager. Na eenaantal keer ga je wel filosoferen over hoe je het best kunthospiteren. Je wilt niet te betweterig overkomen. Tegelijkertijdprobeer je het gezellig te maken. Je probeert je eigenschappenduidelijk te maken zonder dat je in één klap in een hokjewordt geplaatst."

2. Hanneke Rustenburg (24) zocht met tussenpozen hetlaatsteanderhalf jaar naar een kamer en is momenteel een offensiefbegonnen met advertenties in diverse kranten. De laatste periodehad ze vooral een reizend bestaan.

"Op maandag en dinsdag logeer ik bij een vriendin in Amsterdam,op woensdag en donderdag bij mijn broer of bij vrienden in Utrechten in het weekend meestal bij mijn moeder. Een tijd lang heb ikmijn rugzak als mijn huis beschouwd en wist ik 's morgens soms nietwaar ik 's avonds zou logeren. Tot nu toe gaf het reizen me eengevoel van vrijheid, maar ik merk ook dat het me veel energie kost.Dat begint langzamerhand tegen me te werken. Nu zou ik heel graageen eigen plek hebben, waar je je eigen sfeer kunt scheppen. Hetlijkt me spannend om met anderen in een huis te wonen."

3. Bart Baars (20, Geo-informatica), heeft zeven keergehospiteerd.

"Het hospiteren gaat meestal in groepjes van drie tot zes man.In het begin was ik te bescheiden, wachtte ik steeds tot me eenvraag werd gesteld. Dat zijn dan vragen als: 'Wat verwacht je vanons, wat wil je worden, wat zijn je hobbies, wat vind je daar endaar van, ben je lid van een studentenvereniging?' Maar je moetzelf je mond opentrekken als je de kamer wilt krijgen. Ik probeernu met hospiteren wat nonchalanter om te gaan. Ik ga gewoon naardie hospiteeravonden zonder hoge verwachtingen en zie wel hoe hetloopt."

4. 'Studente Nederlands (24) zoekt samen met haar lieve, zwarteLabrador (1,5) ruime kamer in Utrecht' (tekst Ukje).

"Nee, niemand heeft op die advertentie gereageerd, dat verbaasdeme toch wel", vertelt Sanne van Diejen lachend. "Het kan voor oftegen je werken. In het huis waar ik nu woon, vonden ze de hond zoleuk dat ze mij er bij wijze van spreken maar bij namen. Ik wildeeerst ook in de advertentie zetten: 'beloning: wandeling met dehond', maar op aanraden van mijn huisgenoten heb ik dat weggelaten.Zelf leek het me een leuke variant op 'beloning: een zelfgebakkentaart'."

5. Emile Berckmoes (18, Sociale geografie), kreeg op zijn eersteUkje zeven reacties en had na drie keer hospiteren een kamer.

"Ik heb steeds alleen gehospiteerd. Dat duurde meestal zo'nvijftien à twintig minuten. Volgens mij is dat lang genoeg omeen beeld van jezelf te geven, maar je moet dan wel gemakkelijkkunnen praten en spontane mensen treffen. Als je erg verlegen benten tien minuten nodig hebt om aan de situatie te wennen, werkt datnatuurlijk in je nadeel. Tijdens het hospiteren krijg je ook weleen klein beetje eenindruk van de bewoners, maar dat hangt er vanafof ze veel terugpraten of alleen vragen stellen. Je krijgt naasthet gesprek ook een beeld van je toekomstige huisgenoten door deinrichting van een kamer of de kleding die ze dragen."

6. Hilde Vos (20, Keltisch), reist heen en weer vanuitRoosendaal. "De reistijd met de trein van Roosendaal naar Utrechtis één uur en drie kwartier. Als ik op een dag maar tweeuur college heb, wat met mijn studie vaak voorkomt, zit ik duslanger in de trein dan in de collegebanken. Ik heb nu vier keergehospiteerd en nog drie afspraken. Slechte ervaringen heb ik nietecht gehad, de mensen waren meestal wel leuk. Toch hoop iknatuurlijk dat het snel lukt. Ik hoorde laatst dat iemand voor de27-ste keer ging hospiteren en dat lijkt me heel moeilijk."

7. "Moet je kijken", zegt Gertjan Wolleswinkel (20,Natuurwetenschappen, bedrijf en bestuur). Hij staat in zijn kamer,strekt zijn armen uit en raakt met zijn vingertoppen de tweetegenover elkaar liggende muren van zijn kamer. "Dat is waarom ikop zoek ben naar een nieuwe kamer."

"Hospiteren is zenuwslopend. Vooral als je een goed gevoel naafloop hebt, maar toch niet wordt gebeld. Je weet dat je het jeniet persoonlijk aan moet trekken, dat het een loterij is, maar datis soms erg moeilijk." In de aangrenzende kamer gaat de telefoon.Even later komt hij terug met een glimlach: "Ik hoor net dat erdrie nieuwe mensen hebben gebeld op mijn advertentie."

8. Geraldine van Kleef (19, Psychologie), kon na vijf keerhospiteren voor het eerst op kamers.

"Ik werd de ochtend na het hospiteren gebeld dat ik de kamermocht hebben. Dat was een enorme opluchting. Je hoopt natuurlijkdat je de kamer krijgt, maar je verwacht niets. Na het hospiterenheb ik er ook nooit echt een gevoel over hoe het is gegaan. Je weetdat er altijd veel mensen voor een kamer komen: voor deze kamerhadden ze zeventien mensen laten komen, hoorde ik later. Ik ben ergblij met mijn kamer en mijn huisgenoten. Bovendien ben ik, nu ik inUtrecht woon, overal veel sneller en hoef ik niet meer zo op detijd te letten. En ik hoef 's morgens niet meer zo vroeg op."

Marco van Duyvendijk