Kennissysteem lost juridische problemen op

De schijf die in 1995 door uitgeverij Kluwer op de markt werdgebracht, is mede ontwikkeld door de Utrechtse jurist MarnixWeusten die deze week promoveerde op het onderzoek naar de methodedie aan de productie van geautomatiseerde juridischekennisssystemen ten grondslag ligt. Kenmerkend voor die methode iseen structuur waarin het systeem, afhankelijk van de door degebruiker gekozen probleemstelling, de vragen stelt. Zo wordt degebruiker als het ware automatisch naar de oplossing geleid,waarbij het systeem als een soort juridische schaakcomputer ookrekening houdt met mogelijke interventies van de tegenpartij.

Volgens de promovendus is het Utrechtse systeem - "het eersteNederlandse kennissysteem dat onder HTML draait" - in ons land metafstand het meest gebruiksvriendelijk. "Om zo'n systeem te makenmoet een juridische expert meestal zelf kunnen programmeren. Hetnieuwe van onze aanpak is dat dat niet meer nodig is. Wij hebbenals kennisingenieurs in feite een basisprogrammatuur ontwikkeldwaarmee elke jurist na een cursus van twee dagen een kennissysteemkan ontwerpen op welk terrein dan ook. Voor het kennissysteem WVPis de juridische inbreng bijvoorbeeld verzorgd door eenseniorjurist van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds die geldtals dé expert op dit gebied in ons land."

Hoewel Weusten geen onderzoek heeft gedaan naar het gebruik vande inmiddels twee ontwikkelde systemen - in 1998 kwam een schijfover overdrachtsbelasting op de markt -, leidt hij uit de interessevan de abonnees van Kluwer af dat er sprake is van een succesvolproduct. Op dit moment is hij bezig met een systeem over de WetBescherming Persoonsgegevens die nu in de Tweede Kamer wordtbehandeld. Zodra de wet is aangenomen moet de nieuwe schijf in dewinkel liggen.

Zijn promotie heeft Weusten al aardig wat publiciteitopgeleverd. Zowel in de Automatisering Gids als in Computablezullen artikelen over zijn werk verschijnen. Leuk natuurlijk, maarzegt de promovendus: "Eerlijk gezegd zit ik meer te wachten op deopiniepagina van de NRC. Ik wil dolgraag dat juristen kennismakenmet deze nieuwe mogelijkheid."

EH