Kerstwerkers op de universiteit


Arend Engels (40), centralist bij Security

"Een beroerde avond om te werken zeggen veel mensen Dat vind ikkerstavond helemaal niet, als ik met oudejaarsavond maar thuis ben.Dat vindt mijn vrouw gezelliger. Meestal staat er een boom in onzeruimte. en er is gelegenheid om, al is het tussendoor, met elkaarte eten. De dienst zorgt voor lekkere hapjes en verder zorgen wedat we wat van thuis meenemen. Als we pech hebben, komt er eenspoedklus tussendoor. Dan moet er iemand naar buiten. We hebbenweliswaar een magnetron om het eten weer op te warmen maar hetblijft jammer. Een opgewarmde kerstprak bah.

De kerstdagen zijn over het algemeen rustig. De universiteitligt dan twee weken stil. Hier en daar komen wat medewerkers terugom planten water te geven of dieren te verzorgen. Meestal hebben zede toegang met de beheerders geregeld. Heel soms komt het voor datwe de beheerder moeten storen terwijl die net aan zijn kerstkalkoenwil beginnen. Sinds we acht jaar geleden facilitair zijn gaanwerken moeten we al onze activiteiten noteren en doorberekenen.Daarom moeten ze ons toestemming geven om iemand binnen telaten.

Het gekste wat ik ooit met de kerst heb meegemaakt? Mag het ookmet oud en nieuw zijn? We stonden met een oliebol en frisdrankklaar om op het nieuwe jaar te proosten toen we klokslag 0.00 uureen melding binnenkregen: inbraak in de binnenstad. Mijn collega'smoesten direct weg. Daar sta je dan met het glas in de hand en watvuurwerk voor een knallend begin. Echt leuk was dat niet. Oud ennieuw liep zo met een sisser af."


Wil van Namen (37), kok van het AZU

"Absoluut geen probleem om met Kerst te werken. Er is een apartesfeer. In de pauze krijgt ons vaste weekendteam een maaltijdaangeboden die we weliswaar zelf koken, maar prima smaakt. Daarnagaan we verder met het patiëntendiner. Tijdens de feestdagenis het niet drukker dan normaal. Juist in die paar dagen ervoor,tijdens de voorbereiding, loop je de benen uit het lijf.

Pas een week voor het kerstdiner lezen we op het prikbord hetmenu. De veertien koks worden jammer genoeg niet gevraagd omdaarover mee te denken. Ik ben niet zo'n voorstander van detraditionele biefstuk. Ten eerste omdat de patiënten hetallemaal verschillend willen hebben. Ten tweede duurt het te langvoordat een biefstuk uit de pan bij de patiënt op tafel staat.Dat luistert heel nauw. Waarom niet de reefilet die we tijdens hetvrijwilligersdiner hebben gemaakt? Was heerlijk. Het was de eerstekeer dat ik ree proefde. Ik vond het altijd zulke mooie dieren, dieeet je niet. Ik ben opgegroeid tussen de koeien. Maar die zijn netzo mooi en die eet ik per slot van rekening ook. In detwaalfeneenhalf jaar dat ik in de AZU-keuken werk, zie ik delaatste tijd jaren steeds vaker een vis op het kerstmenu staan.Tong à la Picasso klinkt toch een stuk exclusiever danvarkenshaas met champignon-roomsaus."


Martin van Oosterum (63), hoofd dierverzorgingExperimentele Dierkunde

"Ik zit al 47 jaar in de dierverzorging, dan weet je datdiertjes elke dag honger hebben. Toen ik nog in Diergaarde Blijdorpwerkte, was het al weekend op, weekend af. Sinds 1962 werk ik bijExperimentele Dierkunde. Het is geloof nog nooit voor gekomen dater in onze groep moeilijk wordt gedaan over werken met Kerst. Mettwee ploegjes van twee zijn wij verantwoordelijk voor het welzijnvan de vissen, de waterslakken en de sprinkhanen. Een anderecollega zorgt in zijn eentje voor de hommels en de bijen.

In de 450 aquaria zwemmen veel tropische vissen rond. Maar wehebben ook meervallen en hondshaaien. Om ze allemaal hun dagelijkseportie te voeren zijn we zo'n vijf tot zes uur bezig. Met Kerst magje daarna direct naar huis. Als er tenminste niets ernstigs aan dehand is. We hebben veel sterfte gehad onder patella's, eenwaterslak. Vooral in de eerste twee weken na de komst van eennieuwe lading slakken gaan er veel dood. Normaal zitten zevastgeplakt op de wand. Maar als ze op de bodem liggen is 90procent ervan dood. Die kun je niet in het aquarium laten want danbederft het zeewater.

Iets anders waar je tijdens de Kerst niet aan moet denken is eenverstopte pomp. We pompen maar liefst 40.000 liter zeewater rond.Dat mag niet stilstaan. Vooral het uitzoeken waar de fout zit,vergt veel tijd. Na de vissen brengen we de sprinkhanen hunhavermout en liesgras. Meer eten ze niet. Verder is Kerst nietanders dan andere dagen in het weekend of je moet de boom noemendie we op kantoor hebben staan. Maar dat heeft tochiedereen?"

René de Bie