Kunsthistorische ‘collegeplaten’ tentoongesteld

Vogelsang liet de platen maken door tekenaar Piet Swillens. Hij gebruikte ze als didaktisch hulpmiddel om studenten inzicht te geven in de compositorische ontwikkelingen in de schilderkunst. Swillens maakte platen van schilderijen van bijvoorbeeld Michelangelo of Jan van Eyck. Prof.dr. J. Stumpel en dr. A. Hoogenboom namen het initiatief tot de tentoonstelling.

Vogelsang, zelf opgeleid in München, bracht daarmee het 'visuele begrip' - de taal van vormen, lijnen en kleuren – naar Nederland. ‘Vooral kijken', was het didaktisch stokpaardje van Vogelsang. Eén van zijn vaste uitdrukkingen: "Zien met de ogen van de eigen tijd om tenminste de verhoudingsverschillen van de tijdperken te gevoelen."

Vogelsang werd In 1907 in Utrecht aangesteld als eertste hoogleraar kunstgeschiedenis in Nederland. Dit mede naar aanleiding van de herdenking van Rembrandt's geboortejaar, een jaar eerder in 1906. De kunsthistoricus heeft meer als ‘docent’ dan als ‘wetenschapper’ naam gemaakt. Hij gaf college op donderdagmiddag in het Botanisch Laboratorium aan de Lange Nieuwstraat, en de practica (met de collegeplaten) gaf hij thuis.

Voorts is Vogelsang nog van belang geweest omdat hij grote kunstenaars wist aan te trekken om de affiches te maken die het Utrechtsch Studentencorps gebruikte bij de viering van zijn lustra.

AH

De tentoonstelling in het Centraal Museum is te zien van 9 november t/m 6 januari. Gesloten op maandag. Open tussen 11.00 en 17.00 uur.