Leidse letterenopleidingen bereiken ondergrens

Volgens de Leidse universiteitskrant Mare moeten opleidingen met een aanwas van minder dan zeven studenten vrezen voor de toekomst. De letterenfaculteit zou structureel vijftien wetenschappers te veel in dienst hebben en het studierendement is te laag.

Als mogelijke oplossing voor de problemen denkt decaan Wim van den Doel aan de invoering van brede bacheloropleidingen. “Wij hebben opleidingen Assyrisch, Hebreeuws, en Egyptisch. Daar komen bijna geen mensen op af. Misschien moeten we daarom overwegen over te stappen naar een brede bachelor voor het Midden-Oosten, waarin studenten zich na het eerste jaar kunnen specialiseren.”

Een blik op de landelijke vooraanmeldingscijfers leert dat Leiden inderdaad grossiert in letterenopleidingen met minder dan tien aanmeldingen voor het lopende studiejaar: de Koreaanse, Egyptische, Zuidoost-Aziatische, en de Slavische studies zitten onder deze grens.

Voorzitter Douwe Yntema van het landelijk decanenoverleg van de letterenfaculteiten vindt het daarom niet gek dat Leiden zich afvraagt of de opleidingen in hun huidige vorm overeind kunnen blijven. “De meeste andere instellingen hebben ze allang opgeheven, alleen Groningen heeft er met Fries en Finoegrisch nog een paar. Dat soort opleidingen wordt gesubsidieerd uit de totale bekostiging van instellingen, maar dat heeft zijn grens.”

Wat hem betreft wordt het tijd dat ook het ministerie van OCW beseft dat voor wetenschappelijk letterenonderwijs “meer nodig is dan een gum en een potlood. Extra geld is noodzakelijk om de faculteiten gezond te krijgen." De commissie die onder leiding van burgemeester Cohen van Amsterdam onderzoek doet naar de situatie in de geesteswetenschappen zal minister Plasterk wellicht kunnen overtuigen.

HOP