'Maak gebruik groene stroom verplicht'

Blok deed zijn aanbeveling in de oratie waarmee hij woensdagaantrad als deeltijd-hoogleraar Natuurwetenschap en Samenleving. Denieuwe hoogleraar, die als directeur van milieuadviesbureau Ecofysruime ervaring heeft met onderzoek naar energiebesparing, bood zijngehoor een blik op de ontwikkeling van het energiegebruik in dekomende vijftig jaar, en sloeg daarbij een opvallend optimistischetoon aan.

Gezien de snelle technische ontwikkelingen kan de komende jareneen enorme reductie van het energiegebruik worden verwacht, aldusBlok. Nieuwe technologieën en efficiënt materiaalgebruikkunnen er voor zorgen dat we in 2050 voor dezelfde activiteiten nogmaar een derde van de huidige hoeveelheid energie nodig hebben. InJapan haalt de nieuwste Toyota nu al een verbruik van 1:28, en inde woningbouw is de oplevering van het eerste huis dat voor zijnverwarming geen externe energie meer nodig heeft niet meer zo heelveraf.

De grote uitdaging voor de komende tijd is volgens Blok dan ookom de vaart in de ontwikkeling van nieuwe technologieën tehouden. Op die manier kunnen ook bij de huidige economischeontwikkeling de gewenste milieudoelstellingen worden bereikt. Datis een effectievere manier van energiebesparing dan hetgoedbedoelde streven om de levensstijl van mensen te veranderen enom hun consumptiepatroon om te buigen.

Cruciaal voor de ontwikkeling van het duurzame energiegebruik isde bereidheid van consumenten en producenten om nieuwetechnologieën ook daarwerkelijk te gebruiken. In dat verbandontkomt de overheid er niet aan om normen te stellen, vindt Blok.Enerzijds zal het daarbij gaan om efficiency-normen voor deopwekking en het gebruik van energie. Daarnaast zal de overheid,liefst in Europees verband, ook het gebruik van duurzame energiemoeten afdwingen. Blok pleit voor het verhandelbaar maken van zo'nverplichting.

"In mijn visie zou je toe moeten naar een systeem waarbijbedrijven en particulieren verplicht worden om vijftien procent vanhun energiegebruik uit groene energie te dekken. Maar dieverplichting kunnen ze als het wareafkopen. Dat is met nameeffectief in een situatie waarin de energiemarkten steeds verderworden geliberaliseerd en waarin de directe invloed van de overheidop de energiesector dus minder wordt. Daardoor zullenprijsverschillen ontstaan. In regio's waar duurzame energiegoedkoper is, zal uiteraard een grote bereidheid bestaan om aan deverplichting te voldoen en om extra quota 'verplichte groeneenergie' te kopen van bedrijven uit landen waar groene stroom nogduur is. Zo snijdt het mes aan twee kanten. In de `goedkope' landenzal de productie van duurzame energie sterker dan gemiddeldtoenemen. En de `dure' landen betalen toch mee aan het opwekkenervan. Bovendien zal door de marktwerking de druk in de 'dure'landen toenemen om ook zelf goedkope duurzame energie te gaanproduceren."

EH