Minder CO2-uitstoot door dunner papier

Voor zijn onderzoek bestudeerde Hekkert van de sectieNatuurwetenschap en Samenleving het gebruik van papier, hout enverpakkingen. Alleen al als mensen met die paar materialenefficinter omgaan, kan de CO2-uitstoot die veroorzaakt wordt doorde productie ervan met dertig tot vijftig procent omlaag, alduszijn berekening.

"De hele Uithof gebruikt 80-grams papier", zegt de scheikundigebij wijze van voorbeeld. "Als we met z'n allen overgaan op 70-gramspapier, dan besparen we al veel. Volgens mijn berekening kan dooreen verstandiger gebruik de hoeveelheid broeikasgassen die we intotaal in Europa uitstoten als gevolg van de papierproductie met 35procent omlaag. Dat kan door dunner papier te gebruiken, efficinterte printen en te kopiren en door meer gebruik te maken van<I>printing on demand<I>-technologie. Dat laatste wilzeggen dat een boek pas gedrukt wordt, als iemand het bestelt."Mijn eigen proefschrift is op die manier gemaakt", zegt depromovendus niet zonder trots.

Verder kan de CO2-uitstoot die het gevolg is van de productievan bouwmateriaal met twaalf procent omlaag door bij huizenbouwbeton en baksteen in te ruilen voor hout. Dat is een natuurlijkmateriaal en daarom CO2-neutraal. Het maken van stenen kost energieen veroorzaakt dus uitstoot van koolstofdioxide. Voor hout geldtdat natuurlijk niet. Bovendien is veel hout herbruikbaar, integenstelling tot beton. "Denk aan grote balken die als stut dienenin een huis. Na de sloop kunnen die balken nog goed verzaagd wordenof gewoon opnieuw gebruikt worden."

Ook de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van de fabricagevan verpakkingsmateriaal kan met veertig tot vijftig procentomlaag, berekende de promovendus. Ten eerste kunnen verpakkingenlichter. "Denk maar aan de onnodig stevige dozen voor hagelslag enwasmiddelen", zegt Hekkert. De promovendus wijst verder optransportverpakkingen: "Bij Albert Heijn bijvoorbeeld komenzuivelproducten als melk en vla binnen in kartonnen dozen. Als dievervangen zouden worden door herbruikbare plastic kratten zou datniet alleen de emissie van CO2 beperken, maar ook de hoeveelheidafval." Daarom ook zouden Europese landen het Nederlandse voorbeeldvan recyclebare bier- en frisflessen moeten volgen.

Als de Europese overheden alle aanbevelingen uit zijnproefschrift zouden overnemen, zou dat de uitstoot van CO2 inWest-Europa in totaal met ongeveer drie procent doen afnemen,concludeert Hekkert. "Dat lijkt misschien niet zoveel, maat intotaal zou dat betekenen dat jaarlijks de respectabele hoeveelheidvan 130 megaton CO2 minder in de atmosfeer terecht zou komen. Tervergelijking kan dienen dat Nederland zijn uitstoot volgens deKyoto-verdragen in 2010 met 50 megaton moet hebbenteruggebracht.

Rinze Benedictus