Minder fouten met lavendel

In het proefschrift 'Implicit odor memory' waarop hij maandagpromoveert, beschrijft Degel een aantal experimenten waarinproefpersonen zonder dat ze dat wisten aan een (heel zwakke) geurwerden blootgesteld. Ondanks het feit dat ze de geur niet bewusthadden geregistreerd, bleek die wel degelijk in het geheugen tezijn opgeslagen.

Bij een van de experimenten voerden 108 proefpersonen een aantaltests uit in kamers waarin respectievelijk een zwakke lavendel-,een zwakke jasmijngeur of geen geur hing. Ook al hadden deproefpersonen in geen van de drie kamers iets geroken, toch blekende tests in de lavendelkamer het best te zijn uitgevoerd. Deresultaten in de jasmijnkamer waren daarentegen zelfs slechter dandie in de geurloze kamer.

Een ander interessant resultaat werd zichtbaar toen deproefpersonen een half uur later dia's te zien kregen van eenaantal kamers, waaronder de kamer waarin ze de tests hadden gedaan.Op de vraag welke van twaalf geuren het best bij de verschillendekamers pasten, wezen opvallend veel proefpersonen bij het ruikenvan lavendel en jasmijn de kamer aan, waarin die geur tijdens hetuitvoeren van de tests had gehangen. Dit resultaat wijst volgensDegel duidelijk op de aanwezigheid van een onbewust werkendgeheugen voor geuren.

Erik Hardeman