Natuurkunde 'dikt in'

Natuur- & Sterrenkunde gaat binnenkort beginnenmet een grootscheepse verhuisoperatie. De faculteit hoopt zoefficiënter met de beschikbare ruimte te kunnen omgaan. Dezegelegenheid wordt tevens benut om het leefklimaat in de gebouwenvan N&S te verbeteren. Hoe duur het precies wordt, weet defaculteit nog niet, maar het gaat om eenmiljoeneninvestering.

Natuur- & Sterrenkunde zit ruim in haar jasje. Nu deuniversiteit van plan is de huisvestingslasten door te berekenenaan de gebruikers, ziet de faculteit alle reden om het te veel aanruimte te gaan schrappen. "Maar wij waren al eerder van plan om 'inte dikken'", aldus faculteitsdirecteur H. Rudolph. "Wij wildenverwante onderzoeksgroepen dichter bij elkaar brengen omexperimentele activiteiten te concentreren op de daarvoor meestgeschikte lokaties." Vooral voor het Debye-Instituut dat nu nogverspreid is over zes panden, zou een concentratie wenselijk zijn.Het streven is het instituut volledig onder te brengen bijNatuurkunde, in het Ornstein- en het Robert van deGraafflaboratorium.

De ruimte die door deze indikkingsoperatie vrij komt, ongeveervierhonderd vierkante meter, kan door 'bewoners van buiten' -bijvoorbeeld van andere faculteiten die met ruimtenood te kampenhebben - worden benut.

Tegelijk is de faculteit bezig met het verbeteren van hetbinnenklimaat van haar panden. Vooral in het BuysBallotlaboratorium zal er hard gewerkt moeten worden aan de afvoervan warmte, omdat hier vanwege de nabijheid van de snelweg geenramen geopend kunnen worden. Ook voor wat betreft energie- enwaterverbruik en stralingseffecten moeten de gebouwen gaan voldoenaan de eigentijdse eisen met betrekking tot leefklimaat enarbo-normen. De verhuis- en opknapkosten komen voor rekening van defaculteit en worden betaald uit de bedrijfsreserve; de kosten voorextra voorzieningen en inrichting komen ten laste van deinstituten. Het streven is de hele operatie in september 2001 af teronden.

AH