Nauwelijks interesse in vierdaagse werkweek

Op 13 mei werd door de ambtenarenbonden en het college vanbestuur in een afspraak de mogelijkheid van ADV-keuze vastgelegd.In de nieuwe CAO, die op 1 augustus van dit jaar in werking isgetreden, krijgen alle universitaire medewerkers drie procent extraADV. In Utrecht werd afgesproken dat dat douceurtje voor de laatstevijf maanden van 1998 voor iedereen zou worden 'vertaald' in drieextra verlofdagen. Voor de periode vanaf 1 januari 1999 is doorbonden en college een aantal alternatieven ontwikkeld, waaruit elkemedewerker vrij mag kiezen.

Ruwweg kan worden gekozen voor drie varianten, te weten: zevenextra ADV-dagen (de jaarvariant), het opsparen van de vrije tijdvoor een langere verlofperiode na drie of vijf jaar, of een36-urige werkweek in een aantal verschillende vormen (deweekvariant). In uitzonderlijke situaties kan de extra vrije tijdworden ingeleverd voor een salarisverhoging, het zogehetenvaluteren.

Hoewel de inventarisatie van wensen en verlangens nog niet isafgerond, blijkt uit de inmiddels binnengekomen antwoorden dat eengrote meerderheid van het personeel opteert voor de jaarvariant. Inde faculteiten Letteren en Scheikunde, die alle gegevens al hebbenverzameld, heeft een grote meerderheid van de personeelsleden (bijLetteren zelfs negentig procent) gekozen voor het toevoegen vanzeven extra ADV-dagen aan de nu al beschikbare twaalf. VeertigLetterenmedewerkers, vrijwel allemaal wetenschappers, kiezen voorde spaarvariant, terwijl maar vijftien personeelsleden bij Letterengebruik willen maken van de mogelijkheid om de wekelijkse werkweekin te korten tot 36 uur. Ook bij de chemici ziet maar een enkelingheil in een vierdaagse werkweek.

Dat het opsparen van verlofdagen vooral een hobby vanwetenschappers is, blijkt uit de situatie bij Geneeskunde, waar deeerste twee diensten die een besluit hebben genomen, collectief isgekozen voor extra ADV-dagen. Ook in het Bestuursgebouw waar demogelijkheid om te kiezen voor een werkweek van vier maal negen uuroverigens bij voorbaat door de Dienstraad was uitgesloten, bestaatnauwelijks belangstelling voor de spaarvariant. Wel is er in hetBestuursgebouw, relatief veelinteresse voor een 36-urige werkweek,die bestaat uit 32 weken van vijf dagen en twintig weken van vierdagen. Over de stand van zaken bij het FBU kon de afdeling P&Ovrijdagmiddag geen informatie geven. Beide medewerksters waren metADV.

Wie uit deze gegevens afleidt dat de zeven extra ADV-dagen bijalle medewerkers het meest populair zijn, vergist zich overigens.Waar de uitruil 'geld voor tijd' tot de mogelijkheden behoort,zoals voor 'kleine' deeltijders bij Natuur- en Sterrenkunde, isdaar door vrijwel alle betrokkenen voor gekozen. "Ook veelvoltijders zien wel brood in deze optie, als dat mogelijk zouzijn", meldt een personeelsfunctionaris bij Geneeskunde. "Hunargument is simpel. Arbeidsduurverkorting of niet, ik werk me tochkapot, dus geef mij maar geld. Maar ja, als we dat zouden doen, zoude faculteit binnen de kortste keren een financieel probleemhebben."