Nieuwe opzet theologie brengt onrust

Studenten godgeleerdheid die komend studiejaar in Utrechtbeginnen, krijgen te maken met een nieuwe propedeuse waarin dekerkelijke vakken zijn verdwenen. Deze vakken worden door dehuidige studenten beschouwd als de krenten in de pap, zegtstudentlid van de faculteitsraad Jonathan Zondag. De vrees is datdeze vakken ook niet meer worden opgenomen in de vernieuwdedoctoraalfase waar op dit moment nog aan wordt gewerkt.

Daarnaast wordt er binnen de faculteit alvast gekeken naar degevolgen van de invoering van het bachelor-master systeem. Zondag:"Onze grootste zorg is dat de verbreding van het curriculum tenkoste zal gaan van het theologisch vakmanschap. Het nieuweprogramma is minder toegesneden op het kerkelijke segment van desamenleving." Ook wordt er minder aandacht besteed aan de oudetalen. De vooropleidingseis voor Grieks en Latijn verdwijnen. "Maarstudenten moeten bijbelteksten zelfstandig leren vertalen enuitleggen. Dat moet je als goed predikant kunnen. In hetbachelorprogramma is hier te weinig tijd voor. De vraag is of er inhet nieuwe programma tijd is om een vakkundig theoloog te worden ofdat dat alleen kan na je masters en de kerkelijke opleiding. Danben je zeven in plaats van zes jaar bezig."

Tieleman vermoedt dat de onrust binnen de faculteit het gevolgis van misverstanden. "We willen alleen de opleiding breder maken.Nu is deze erg toegesneden op het predikantschap, als opstap naarde kerkelijke opleiding. Wij willen meer differentiatie enspecialisaties zodat je ook de wetenschap, het onderwijs of dejournalistiek in kan. Daar is een meer allround programma voornodig."

Over de toekomstige talenkennis van zijn studenten maaktTieleman zich geen zorgen. "De eis voor Latijn en Grieks istegenwoordig niet meer terecht. Binnen de opleiding wordt detalenkennis op een functioneel niveau gebracht op het moment datstudenten die nodig hebben. Door de invoering van hetbachelor-master systeem verandert er natuurlijk veel. Men vreestdat de gewaardeerde stukken in de opleiding verdwijnen. Dat isechter niet het geval."

GK