Opleidingstatuut weinig bekend

Sinds 1997 hebben alle Utrechtse opleidingen eenopleidingstatuut waarin onder meer de rechten en plichten zijnvastgelegd van enerzijds de student, en anderzijds van deopleiding, faculteit en universiteit. Het instellen van dergelijkestatuten was een aantal jaar geleden een van de ministeriëlemaatregelen in het kader van het project Kwaliteit enStudeerbaarheid.

Uit het recente onderzoek van de USF blijkt dat hetopleidingstatuut onder studenten echter nauwelijks bekendheidgeniet. Minder dan zestig procent van de studenten is op de hoogtevan het bestaan van het opleidingstatuut. Slechts 38 procent vandie studenten kan ook vertellen wat de inhoud van eenopleidingstatuut is.

Uit het onderzoek van de studentenvakbond bleek bovendien datstudenten beter wisten wat het opleidingstatuut was, wanneer ze ditin bezit hadden. In 1998 werd faculteiten door het CvB dringendaanbevolen het opleidingstatuut op te nemen bij de studiegids.Verschillende opleidingen, waaronder Letteren en Diergeneeskunde,hebben dit achterwege gelaten. Bij anderen is het nauwelijksherkenbaar als apart onderdeel van de studiegids.

Naar aanleiding van de resultaten is de decanen door het CvBmeegedeeld dat zij vanaf het volgend academisch jaar geacht wordengebruik te maken van een uniform format voor de studiegids en hetopleidingstatuut. Deze zullen in één of meerdere bandenworden samengevoegd. Opleidingen moeten ook zorg dragen voor eenbetere verkrijgbaarheid van studiegids en opleidingstatuut.Benadrukt wordt bovendien dat het opleidingstatuut binnen elkeafzonderlijke opleiding jaarlijks moet worden besproken engeëvalueerd om de tekst te updaten. Tenslotte wordt de decanenop de mogelijkheid gewezen de opleidingstatuten op internet tezetten.

XB