Ouders, stop met roken!

Dat is één van de opmerkelijke resultaten van een onderzoek dat psycholoog Endy den Exter Blokland de afgelopen jaren uitvoerde naar de invloed van ouders op het rookgedrag van jongeren. In het proefschrift Adolescent smoking and parenting, waarop hij volgende week promoveert, laat hij zien dat die invloed groot is, zowel waar het gaat om het eigen rookgedrag van de ouders als om de manier waarop zij met hun kinderen omgaan.

Dat er sprake is van een serieus probleem, blijkt uit het feit dat 41 procent van de twaalf- en dertienjarigen in ons land al eens een sigaret heeft opgestoken. Maar stelt Den Exter Blokland, ouders kunnen wel degelijk het nodige doen om te voorkomen dat hun kinderen dagelijkse rokers worden. Zijn voornaamste boodschap aan hen is: stop met roken en doe dat liefst zo vroeg mogelijk. Uit een onderzoek onder 2402 schoolkinderen van tien tot veertien jaar concludeerde hij namelijk dat jonge kinderen hun ouders voor wat betreft het roken in sterke mate als een rolmodel zien.

Behalve door hun eigen rookgedrag kunnen ouders ook in de opvoeding het nodige doen. Heel belangrijk is volgens de promovendus dat er in het gezin een sfeer heerst van respect en vertrouwen, want alleen in zo'n sfeer heeft de boodschap om niet te gaan roken, kans om gehoor te vinden. Dat betekent echter niet dat alles maar moet kunnen. Ouders moeten op een ondersteunende manier met hun kinderen over het rookprobleem kunnen praten, maar als ze er maar over door blijven gaan, heeft dat een averechts effect. Als afspraken niet worden nagekomen. moeten zij bovendien ook op gedoseerde wijze boos kunnen worden en adequaat kunnen straffen.