OV-kaart hoeft niet

Dat zei Hermans deze week in een overleg met de studentenbondenLSVb en ISO. Hij besprak met hen het plan uit het regeerakkoord omde OV-kaart afhankelijk te maken van studieprestaties. Studentendie niet genoeg punten halen, moeten daardoor voortaan niet alleenhun basisbeurs, maar ook de kosten van hun OV-kaartterugbetalen.

De studieschuld die studenten zo kunnen oplopen, valt hoger uitdan Hermans aanvankelijk dacht. Op Prinsjesdag sprak hij nog van"ongeveer duizend gulden per jaar." Inmiddels heeft hij berekenddat het gaat om 1440 gulden per jaar (120 per maand). In het ergstegeval komt dat een trage student op een schuld te staan van 8.640gulden. Een student moet dan in zijn eerste jaar te weinig puntenhalen en er evenmin in slagen in zes jaar af te studeren.

De studentenbonden reageerden afgelopen zomer al kwaad op hetplan voor wat zij de 'prestatiekaart' noemen. Studenten zijn immersverplicht een OV-kaart te nemen, betoogden zij, en daarvoor wordtal ongevraagd een bedrag ingehouden op hun basisbeurs. Nu scheeptdie kaart hen ook nog eens op met het risico van een extra hogestudieschuld.

Hermans nieuwste plannetje komt aan dat bezwaar tegemoet. Alsstudenten geen risico willen lopen, kunnen zij bedanken voor deOV-kaart, stelt hij voor. Maar het geld dat voor de kaart wordtingehouden, krijgen de studenten in geen geval terug. Hermans heeftvoor alle kaarten betaald in het contract met deopenbaar-vervoerbedrijven, en die voelen er niets voor een deel vande kaarten weer terug te nemen.

De woede van de bonden is door Hermans' voorstel nietweggenomen. "Het risico van een studieschuld óf geen OV-kaart,dat is toch geen keuze!?", brieste Marije Lieuwens van de LSVb naafloop van het overleg. En ook ISO-voorzitter Roos Zwetsloot bleeferbij dat de 'prestatiekaart' geheel van de baan moet. "Maar alsHermans studenten deze keus wil bieden, moeten wij dat natuurlijkniet tegenhouden."

HOP, HO