Overheid moet Antillianen beter opvangen

In het proefschrift 'Contested belonging', waarop zij deze weekpromoveerde, constateert Kerkhof dat Puerto Ricanen het door debank genomen slecht doen in de VS. In vergelijking met andereimmigrantengroepen blijven zij in sociaal-economisch opzichtachter. Een groot deel van hen leeft zelfs onder de armoedegrens.De achterstand heeft Puerto Ricanen in de VS een uiterst negatiefimago bezorgd.

Sinds 1917 zijn Puerto Ricanen burgers van de Verenigde Staten,waardoor migratie gemakkelijk is. Wonen in de VS lijkt voor deeilandbewoners een aantrekkelijk alternatief voor een uitzichtloosbestaan op het eiland zelf. De migratie is dan ook omvangrijk:momenteel wonen er 3,8 miljoen Puerto Ricanen op het eiland, tegen3,1 miljoen in de Verenigde Staten. Dit ondanks de invoering van deAmerikaanse bijstand die de eilandbewoners kunnen krijgen sindsmidden jaren zeventig.

Een belangrijke oorzaak voor de problemen waarmee de gemigreerdePuerto Ricanen te maken krijgen, is dat ze geen Engels spreken. Bijveel mensen op het eiland heerst een anti-Amerikaanse houding. Datuit zich in een weerstand tegen de Engelse taal, vooral bijonderwijzend personeel. De lastige woonsituatie van de meestePuerto Ricanen in de VS speelt hen ook parten. Bovendien rakentieners vaak in de problemen vanwege etnische conflicten tussenverschillende jeugdbendes.

Kerkhof trekt een parallel met de migratieproblematiek vanAntillianen in Nederland. Zo'n 35 procent van alle Antillianen ishier naartoe gemigreerd. En net als de Puerto Ricanen in Amerika,doen Antilliaanse migranten het in Nederland buitengewoon slecht.Ook hier worden de assimilatieproblemen mede veroorzaakt doordatveel Antillianen de (Nederlandse) taal niet goed spreken.

De Antilliaan onderscheidt zich van andere etnische groepen inNederland door zijn historische achtergrond. Het kolonialisme en deslavernij maken het Antillianen niet gemakkelijk zich met Nederlandte identificeren. Ze hebben eerder de neiging zich af te zetten."We moeten niet vergeten dat de Antilliaan terecht is gekomen op deAntillen door Nederlandse slavenhandelaren", zegt Kerkhof.

Naast de negatieve invloed van de Nederlands koloniale rol inhet verleden, is het huidige overheidsbeleid ook van invloed op deachterstand van Antillianen. "Hun integratieproblemen wordenschromelijk onderschat", verklaart Kerkhof. "Wanneer een Antilliaanop Schiphol aankomt, gaat hij direct naar zijn familie. Vrder kijkter niemand naar hem om." Kerkhof denkt dat gezien de problematiekvan Puerto Ricanen in de VS, het raadzaam is de problemen van deAntillianen in Nederland serieus te nemen en niet als vanvoorbijgaande aard te zien. Volgens haar moet de overheid meer doenaan een betere opvang voor mensen die hier komen, in plaats vanzich alleen te richten op een anti-migratiebeleid voorAntillianen.

Ranjen Pathmamanoharan