Personeel tevreden over kinderopvang

Aanleiding voor het onderzoek was dat de regeling vanvóór 1997 niet goed functioneerde. Zo waren dewachtlijsten om in aanmerking te komen voor een kindplaats te langen vonden de medewerkers het problematisch dat kinderopvang nietbij de woonplaats werd aangeboden. Toen is gekozen voor een aantalveranderingen zoals een subsisdieregeling in plaats van een vastaantal kindplaatsen, de invoering van voorrangscategorieën,vrije locatiekeuze en de mogelijkheid van gastouderopvang.

Uit de enquête die gehouden is onder het personeel, blijktdat de ondervraagden tevreden zijn over de kinderopvangregeling vande UU en dat deze positief afsteekt bij die van het bedrijfsleven.De meesten zien de regeling als een waardevolle secundairearbeidsvoorwaarde en als compensatie van de relatief lage lonen aande universiteit. Voor sommigen is de regeling zelfs een overwegingbij het zoeken van een baan. 'Het toont de betrokkenheid van dewerkgever bij zijn personeel'.

Wel wordt opgemerkt dat er beter gecommuniceerd kan worden overde mogelijkheden van kinderopvang. Personeelsfunctionarissen kunnenhierbij een actievere rol spelen.

De wachtlijst voor subsidie die voor 1997 aanzienlijk was isweggewerkt. 'Vrouwelijk wp' heeft sinds de invoering van de nieuweregeling voorrang gekregen. Zelf merken ze niet dat dit hen helptbij hun carrière in de wetenschap. Vrouwen in ondersteunendefuncties (obp) voelen zich hierdoor achtergesteld. Delaatstgenoemden vinden de voorrang voor deze groep niet logisch,omdat 'vrouwelijk wp' meestal meer verdient dan obp. Het LokaalOverleg is inmiddels akkoord gegaan met het opheffen van voorrangvoor de 'wp vrouwen'.

Over de hoogte van de vergoeding is iedereen tevreden enbuitengewoon tevreden is men over de keuzevrijheid van locatie.Weinig mensen maken gebruik van gastouderopvang

De geïnterviewden vinden het niet logisch dat de subsidieophoudt wanneerhun kind vier jaar wordt. Ouders draaien tot nu toezélf op voor de kosten voor buitenschoolse opvang. Daaromheeft het college besloten een onderzoek te starten naar debehoefte aan opvang na school.

JR


De Universiteit Utrecht stelt jaarlijks 1.5 miljoen guldenbeschikbaar voor kinderopvang. Via een belastingmaatregel, bedoeldom bedrijven te stimuleren tot kinderopvangmogelijkheden, komt daarnog 0.5 miljoen bij. Op dit moment zijn er in dekinderdagverblijven 205 UU-kindplaatsen in gebruik. Dit komt neerop ongeveer 400 kinderen. Een kindplaats kost per jaar 20.000gulden.