Platform wil landelijk octrooibeleid

Nederlandse universiteiten vragen veel te weinig patenten enoctrooien aan. Voorzover zij op dat gebied een eigen beleid hebben,is dat binnen de organisatie nauwelijks bekend. Volgens eenonderzoek van de Universiteit van Amsterdam zijn van de drieduizendoctrooiaanvragen jaarlijks nog geen tweehonderd afkomstig van deuniversiteiten, terwijl die een groot deel van het Nederlandseonderzoek voor hun rekening nemen. Universiteiten lopen daardoorsoms behoorlijke inkomstenbronnen mis, zoals de TU Delft ervoertoen een Haarlems bedrijf de fameuze 'schaatsstrip' in productienam die onderzoekers van die universiteit hadden uitgevonden.

Het Nationaal Platform Octrooibeleid Universiteiten hoopt toteen landelijk octrooibeleid te komen. Vooralsnog wil het platformvooral de discussie daarover op gang brengen.

Tegenstanders van grootschalige octrooiaanvragen dooruniversiteiten denken dat die eerder geld zullen kosten door hetaanvragen en de verdediging ervan. Slechts enkele octrooien levereninkomsten op. Bovendien beschouwen veel universiteiten niet hetbeschermen, maar juist het verspreiden van kennis als hun taak.

Dat octrooiaanvragen vooral geld kosten klopt maar ten dele,stelt het Bureau Industrieel Eigendom, dat namens het ministerievan Economische Zaken bij het platform is betrokken. Voor hetbedrijfsleven is investeren in universitair onderzoek nu vaak nietaantrekkelijk, omdat de kennis niet door octrooien of patentenbeschermd wordt. Een beter octrooibeleid zou daar verandering inkunnen brengen, zodat er meer geld in het laatje komt.

HOP, HO