Pleidooi voor minder antibiotica

Die conclusie trekt Roger Damoiseaux uit onderzoek onder 240kinderen uit 53 Nederlandse huisartspraktijken. De huisarts uitTerwolde, die zijn baan de afgelopen vier jaar combineerde met eenaanstelling als onderzoeker in het UMC Utrecht, deed zijn onderzoekom duidelijkheid te krijgen over de vraag of eenantibioticabehandeling van acute middenoorontsteking bij heel jongekinderen wel zo effectief is als vaak wordt gedacht. OnderNederlandse artsen heerst weliswaar de opvatting dat het toedienenvan antibiotica aan kinderen met deze kwaal zoveel mogelijk moetworden beperkt. Maar vanwege het grotere risico wordt daarbij eenuitzondering gemaakt voor baby's en dreumesen tot twee jaar.

Damoiseaux concludeert nu dat het effect van antibiotica op dedoor hem onderzochte kinderen zo gering is dat dat geenrechtvaardiging voor huisartsen kan vormen om ze al bij het eerstebezoek voor te schrijven. Op het aanhouden van de klachten na achtdagen had het medicijn zelfs helemaal geen effect, zo bleek uitdagboeken die de ouders op verzoek van de onderzoeker bijhielden.Omdat uit eerder onderzoek al was gebleken dat ernstigecomplicaties zoals rotsbeen- of hersenvliesontsteking door hettoedienen van antibiotica niet voorkomen worden, zouden huisartsenin veel gevallen meer succes boeken met het voorschrijven vanpijnstillers.

Toch worden antibiotica nog vaak heel gemakkelijk meegegeven,ontdekte Damoiseaux die donderdag 15 juni in Utrecht op zijnonderzoek promoveert. Bij een beoordeling van zeventig recepten van22 huisartsen ontdekte hij dat liefst driekwart daarvan nietvoldeed aan de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap.Opvallend was dat veel artsen niet-medische redenen noemden omantibiotica voor te schrijven zoals de macht der gewoonte en hetgeruststellen van de ouders. Als huisartsen zich bewuster wordenvan deze oneigenlijke argumenten, zou dat volgens Damoiseaux sterkkunnen bijdragen aan het door hem bepleitte terughoudendervoorschrijfgedrag van antibiotica.

EH