Pleidooi voor Pieter Endtlaboratorium

Aldus prof.dr. Adriaan Buijs tijdens de oratie die hij deze weekuitsprak. Buijs, die al sinds 1994 in Utrecht actief is alshoogleraar experimentele natuurkunde maar die zijn ambt omverschillende redenen pas deze week officieel aanvaardde, voerdezijn gehoor in vogelvlucht mee langs de geschiedenis van zijnvakgebied. Hij stond onder meer stil bij de verdiensten van zijnleermeester prof.dr. Pieter Endt, onder wiens leiding de Utrechtsekernfysica volgens Buijs in de jaren vijftig en zestig hoogtijdagenbeleefde.

In het Fysisch Laboratorium aan de Bijlhouwerstraat deed Endttal van experimenten met een versneller om zo de structuur teonderzoeken van de kernen van elementaire deeltjes. Dat onderzoekkwam in een stroomversnelling toen de groep van Endt in 1967verhuisde naar het nieuw gebouwde Robert van de Graafflaboratoriumin De Uithof. Daar stond een gloednieuwe Van de Graaffgenerator,een deeltjesversneller die net als het gebouw was genoemd naar zijnontwerper, een Amerikaan van Nederlandse afkomst die in 1966 inUtrecht een eredoctoraat kreeg.

Begrijpelijk dat het nieuwe gebouw indertijd naar Van de Graaffwerd genoemd, vindt Buijs, maar nu is het tijd dat de UniversiteitUtrecht een bijzonder man uit eigen huize eert die niet alleen eengroot aantal belangwekkende publicaties op zijn naam heeft staan,maar die bovendien op de lijst van meest productieve promotoren vande twintigste eeuw, die het U-blad begin dit jaar publiceerde, met63 promoties de tiende plaats bezette.


Plasterk ABC-hoogleraar

Prof.dr. Ronald Plasterk wordt volgens een persbricht van deUniversiteit Utrecht de eerste Utrechtse ABC--hoogleraar. Delandelijk bekende genoom-onderzoeker, die sinds 1 februari in DeUithof werkzaam is als directeur van het Hubrecht Laboratorium voorOntwikkelingsbiologie, is als hoogleraar voor een halve dag benoemdin de faculteit Geneeskunde en voor een halve dag in de faculteitBiologie, twee van de vijf faculteiten die samen werken in hetAcademisch Biomedisch Centrum. Plasterk zal binnen het ABC leidinggeven aan het onderzoek op het gebied van de 'functionalgenomics'.