Publieksdag over de vroegmoderne tijd: ‘De macht van het woord’

Op zaterdag 3 februari 2018 organiseert het UCEMS (het centrum voor vroegmoderne studies van de Universiteit Utrecht) voor de negende keer op rij een publieksdag. Op deze dag kunnen belangstellenden kennis maken met het onderzoek dat op de universiteit verricht wordt naar de vroegmoderne tijd (ca. 1500-1800). Dit jaar staat het thema ‘De macht van het woord’ centraal. Door de uitvinding van de boekdrukkunst won de macht van het woord aan kracht. Niet alleen de taal en het soort teksten veranderde hierdoor, maar ook de reikwijdte van het woord nam explosief toe. Ook tegenwoordig heeft het woord nog veel macht, zoals nu sociale media de hedendaagse taal en de vorm van teksten verandert. Reden te meer om een publieksdag te wijden aan dit thema.

Een aantal onderzoekers van de Universiteit Utrecht zal tijdens lezingen het thema ‘De macht van het woord’ uitdiepen. Het ambacht van het woord komt bovendien naar voren met een workshop vroegmodern inkt maken. De dag wordt afgesloten met een kenniscarrousel waarin leden van het UCEMS het publiek kort kennis laten maken met hun eigen onderzoek.

De publieksdag vindt plaats op zaterdag 3 februari 2018 in Janskerkhof 2-3, zaal 0.13 (schuin tegenover de Janskerk). De dag duurt van 12.45 tot 17.00 uur. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd. Deelname is gratis, maar aanmelding vooraf wordt op prijs gesteld. Dit kan per mail naar: uu.ucems@gmail.com.