Retourtje Ramsgate

Body: 
Vijftien studententeams uit verschillende Nederlandsesteden doen volgende week mee aan de elfde Heineken Race of theClassics. Deze zeilrace, heen en weer tussen IJmuiden en Ramsgate,start op 3 mei. Op 9 mei hoopt het Utrechtse team onder leiding vancaptain Dennis Steeman weer teug te zijn in Nederland.

De organisatie van de race is in handen van de AmsterdamseAcademie. Met steun van Nederlands bekendste bierbrouwer huurt deacademie schepen met een schipper en wijst deze toe aan de teams.Bovendien is de wedstrijdleiding in handen van de academie. "Hetoorspronkelijke idee achter de race is het aanhalen van de bandentussen de verschillende management- en economieopleidingen aan deNederlandse Hogescholen", vertelt Steeman.

In Utrecht is de organisatie los komen te staan van deopleidingen. "Maar we proberen wel zoveel mogelijk rekening tehouden met het oorspronkelijke idee. Je kunt natuurlijk niet mettwaalf sociale wetenschappers aankomen", vindt hij. Zelf studeertSteeman management en communicatie bij sociale wetenschappen.

Gezelligheid is een belangrijk onderdeel van het zeilfestijn.Voor het vertrek vinden er al de nodige borrels plaats en de eerstezeildag wordt er niet meer gevaren dan Amsterdam - IJmuiden. Deovertocht naar Ramsgate duurt vervolgens twee dagen. De teamsblijven vier dagen in Ramsgate waarna de terugtocht wordt aanvaard."Het leuke aan de race is dat je alle deelnemers op al die borrelsen bijeenkomsten erg goed leert kennen."

"Toch is winnen een grote eer", vervolgt Steeman, "zeker voor deZeevaartschool. Die zijn er erg fanatiek mee bezig." Hij doet zelfvoor de tweede keer mee. En hoewel hij zichzelf geen echte zeilernoemt, hoopt hij wel op een overwinning. Zijn team, met een erghoog Veritas-gehalte, heeft namelijk van de organisatie het snelleschip de Saeftinghe toegewezen gekregen. De Saeftinghe werd tweejaar geleden op kleine achterstand tweede. "Met dit schip moeten wekunnen winnen", denkt Steeman.

De schipper is de baas aan boord. "Hij bepaalt de koers en wijdoen het werk", zegt Steeman. Alleen als het hele team vindt dat ereen andere koers moet worden gevaren dan zal ook de schipperoverstag moeten, tenzij het te gevaarlijk is."

Vorig jaar waren er vier jongens zeeziek, waaronder ik zelf,vertelt Steeman. "Eentje werd er al ziek toen we de haven vanIJmuiden uitvoeren. Die heeft de hele reis over de reling gehangenen in zijn kooi gelegen. Maar die vond het zo gaaf dat hij dit jaarweer mee gaat.

Het feestje voor het vertrek is natuurlijk niet bevorderlijkvoor mensen die snel zeeziek zijn." Steeman kent wel een oplossing."Achter het roer gaan staan en fixeren op de horizon. Dan sta je ophet ideale punt op het schip en keert je innerlijke rust weerterug."

Jurgen Swart