Samenwerking psychologen en politie

De toenadering tussen universiteit en politie is niet minder dan logisch, vindt decaan Koops. Samenwerking zou passen in het streven van de universiteit om ook lokaal van betekenis te zijn. Bovendien delen wetenschappers en politie de wens om een beter inzicht te krijgen in probleemgedrag van jongeren.

"We moeten wat met elkaar", stelt Koops. "De politie heeft te maken met lastige situaties in verschillende Utrechtse buurten. Wij hebben specifieke kennis over anti-sociaal gedrag bij kinderen en jeugdigen. En we weten ook nog het een en ander over de relatie tussen dat probleemgedrag en etniciteit."

De decaan stelt dat de betrokkenheid van wetenschappers tot dusverre vaak beperkt blijft tot een bijdrage in een specifiek recherche-onderzoek of een specifieke rechtzaak. "Maar het is natuurlijk veel interessanter wanneer je toegang zou kunnen krijgen tot gegevens van de politie en daarmee de structuren van crimineel gedrag kunt blootleggen. Dat soort onderzoek bestaat in Nederland merkwaardig genoeg vrijwel niet, terwijl ook de politie daarmee zeer geholpen zou zijn."

Over de vorm waarin de samenwerking gegoten gaat worden en over de onderwerpen waar politie en universiteit zich specifiek op zullen richten, kan Koops nog niets zeggen. De komende tijd voeren Koops en de hoogleraren Verkuijten, Weijers en Orobio de Castro hierover gesprekken met vertegenwoordigers van de Utrechtse politie. Van al te grote cultuurverschillen tussen de agent van de straat en studeerkamergeleerde is volgens Koops in de eerste contacten niets gebleken.

XB