Samenwonen is voordeliger

In Utrecht woonde in 2015 bijna zestig procent van de studenten niet thuis, maar op kamers. Daarvan zat een groot deel in een studentenhuis, en een kleiner deel in eenkamerwoningen of in zelfstandige woonruimtes. Naast alle voordelen die samenwonen kan hebben qua gezelligheid, heeft samenwonen ook voordelen voor de portemonnee. Studentenhuizen waarin bewoners gebruikmaken van gedeelde voorzieningen zijn meestal goedkoper in de huur dan eenkamerwoningen of zelfstandige woonruimtes, maar er zijn meer voordelen.
 

Delen van apparaten scheelt energie

Wanneer we bijvoorbeeld het gebruik van energie vergelijken, levert dit een positief plaatje op. Grote apparaten vragen doorgaans veel energie, maar wanneer ze gedeeld worden, hoeven er minder apparaten aangesloten te worden. In veel studentenhuizen worden bijvoorbeeld koelkasten, wasmachines en magnetrons gedeeld. Hoewel er vaak wat oudere, en dus minder zuinige, apparaten in studentenhuizen gespot worden, levert het delen ervan toch voordelen op voor de energierekening. Drie zuinige koelkasten gebruiken immers nog altijd meer stroom dan één oudere.

Verder zijn veel studentenhuizen aangesloten bij een coöperatie, die soms met hun hoge hoeveelheid aangesloten gebruikers de energie goedkoper in kan kopen. Daarnaast huren veel studenten inclusief bepaalde vaste lasten, waarbij de kosten voor energie bij de totale huurprijs is inbegrepen. Is de energierekening hoog? Dan kan de huurbaas best kijken naar de verschillende leveranciers, energie vergelijken en het goedkoopste energiecontract kiezen. Hierdoor is de prijs voor energie per persoon vaak lager in een studentenhuis dan in een zelfstandige woning.

Inkopen doen voor iedereen

Naast energieslurpende apparaten, delen de meeste studentenhuizen nog wel meer. Ook hierdoor zijn huisgenoten aantrekkelijk voor de portemonnee. Zo is het voordeliger om grootverpakkingen wasmiddel te kopen dan voor ieder apart een kleine verpakking. Samen komt dat wasmiddel toch wel op en zo bespaart iedereen weer. Ook schoonmaakmiddelen, hand- en theedoeken en gereedschap wordt vaak gedeeld. Op die manier hoeft een heel studentenhuis maar één keer een goede klusset te kopen in plaats van ieder individueel. Door de kosten te delen betaalt iedereen maar een fractie van de prijs, terwijl iedereen er gebruik van kan maken.

Kennis en vaardigheden

Naast spullen is er nog iets wat studenten handig kunnen delen: kennis en vaardigheden. Met meer mensen in één huis wonen betekent met meerdere kwaliteiten en talenten in één huis wonen, en dat scheelt soms flink in de kosten! Met een handige schilder in huis hoeft er geen beroepsschilder langs te komen en wanneer iemand een beetje handig is met verstopte afvoerleidingen, kan de loodgieter ook thuisblijven. En niet alleen praktische kennis is deelbaar: vakkennis kan net zo goed handig zijn. Die arts in opleiding twee deuren verder kan toch maar mooi een bezoekje aan de huisarts voorkomen, en de student wiskunde kan wat uitleggen (in ruil voor een keertje koken). Samen delen is zo gek nog niet.

Samen eten

In veel studentenhuizen is het gewoonte om regelmatig samen te eten. Niet alleen is dat heel gezellig, het is ook nog eens goedkoper! Er hoeft maar één keer gas gebruikt te worden voor zowel het koken als voor het opwarmen van afwaswater, ingrediënten kunnen in goedkopere familieverpakkingen gekocht worden, en de restjes komen vanzelf op. Hongerige huisgenoten doen dat werkje gewillig!