'Studenten zullen studeerbaarheid eisen'

Dat zei minister Hermans vorige week nadat hij het rapport inontvangst had genomen van de commissie-Wijnen. Die beoordeeldeprecies drieduizend plannen voor beter onderwijs, ingeleverd doorhogescholen en universiteiten. Daarvoor kregen die 500 miljoengulden uit het studeerbaarheidsfonds van oud-minister Ritzen. Zelfstaken ze er een kleine 200 miljoen in.

Wijnen is bang dat het elan dat het fonds teweeg heeft gebrachtspoedig vervaagt nu het geld op is. Daarom zou het goed zijn alsvernieuwingsplannen in een breed toegankelijk bestand wordenopgenomen. Een goed idee, vindt Hermans. "Dan hoeft het wiel nietsteeds opnieuw uitgevonden te worden."

Maar voor een nieuw fonds voelt hij niets. Waarom niet?

"Omdat ik er geen geld voor heb. Het studeerbaarheidsfonds wasbedoeld als eenmalige impuls, als aanjager van vernieuwingen. Alsje elke keer als je iets aanjaagt verplicht wordt daar ook mee doorte gaan, dan zou er weinig gebeuren in dit land. Die impuls moetwel een structurele doorwerking krijgen. Maar ik denk dat deomstandigheden daarvoor gunstig zijn: er is een cultuuromslag totstand gebracht."

Zijn er geen waarborgen nodig dat die cultuuromslag ookbeklijft?

"Nee, de zorg voor studeerbaarheid is de verantwoordelijkheidvan de universiteiten en hogescholen. Daarnaast zullen ookstudenten studeerbare programma's eisen. Als opleidingen de zaakweer laten inzakken, zullen ze te maken krijgen met de concurrentievan anderen. Dan zullen studenten stemmen met de voeten, dan zullenze op zoek gaan naar een universiteit of hogeschool die wèlwerk blijft maken van studeerbaarheid."

U gaat ervan uit dat opleidingen ondanks bezuinigingen hunonderwijs op peil kunnen houden, en dat studenten steeds bewustekeuzes maken. Dat is allebei nogal twijfelachtig.

"Met dat laatste ben ik het zeker niet eens. En met dat eerstetrouwens ook niet. Ik verwacht dat de relatie tussen studenteninstelling in de toekomst steeds hechter wordt. Studenten zullensteeds meer vragen om flexibel en gedifferentieerd onderwijs. Diebehoefte bestaat nu al, dat blijkt ook uit de reacties op mijnplannen voorflexibeler studiefinanciering. En studenten zijn mondiggenoeg om eisen te stellen aan hun onderwijs."

HOP, HO