Studentenverenigingen sluiten suspect verdrag

Body: 
De overkoepelende organisatie van Nederlandsestudentenverenigingen, LKvV, heeft deze maand een verdrag met eenluchtje gesloten. Ze omarmde het Katholiek Vlaams HoogstudentenVerbond (KVHV). Terwijl die club er 'foute' sympathiƫn op nazou houden.

Het KVHV streeft, net als het rechts-extremistische Vlaams Blok,naar een onafhankelijk Vlaanderen. De twee organisaties 'linken'naar elkaar op hun website en doen beide mee aan de VlaanderenOnafhankelijk Internet Actie. Dat meldt Folia, het blad van deUniversiteit van Amsterdam.

Joris Blankers van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV),waarbij 44 Nederlandse studentenverenigingen zijn aangesloten, moetdiep zuchten van het bericht. Het is waar dat het KVHVnationalistische doelen heeft, geeft hij toe. "Maar dat ligt in deVlaamse cultuur - die al eeuwen wordt onderdrukt door de Waalse -anders dan in Nederland."

Het KVHV verzet zich vooral tegen de 'verfransing' van hetonderwijs, weet Blankers. Op dat punt ziet hij eengemeenschappelijk doel. "Ook het LKvV maakt zich sterk voor hetbehoud van het cultureel erfgoed." En daar is niks mis mee, vindtde voorzitter van de LKvV. "Het is absoluut niet zo dat wijbuitenlanders weren, ofzo."

Blankers ziet geen reden het vriendschapsverdrag dat het LKvV op14 november met de Vlaamse zusterorganisatie sloot, op te zeggen.Belangrijk doel van het verdrag is dat de LKvV een ingang krijgtbij de Europese Kamer van Verenigingen (EKV). Het KVHV is daar albij aangesloten.

HOP, IdV