tam tam

Een jas, een stapel papieren maar geen student achter de computer. Dit verschijnsel dat in elke universiteitsbieb voorkomt, heeft nu een naam: computerhamsteren. In Groningen loggen de computers vanzelf uit als ze een half uur ongebruikt zijn. Maar studenten zouden geen studenten zijn als ze daar niets op gevonden hadden. Boeken op de scrollfunctie van de muis of lopende Powerpointpresentaties - allemaal manieren om je half uurtje te rekken. Economiestudent Jochen Mierau uit Groningen is het zat en heeft zijn medestudenten opgeroepen om wat te doen aan de plaag van computerhamsters.

Eerstejaars rechten komen niet alleen vaak te laat bij college, velen halen ook weinig studiepunten. In Tilburg gaan ze daar wat aan doen. De werkgroepen recht bestaan daar vaak nog uit 35 studenten, dat moeten er twintig worden. Ook is het de bedoeling dat studenten die hun colleges niet goed voorbereiden daarop aangesproken worden. Alle werkgroepen krijgen bovendien een docent-mentor die met elke student apart een intakegesprek voert. Door al deze controlerende maatregelen hoopt de universiteit dat de rechtenstudentjes weer gaan bruisen van motivatie en activiteit.

"Language is a mean's of self expresun." Britse studenten spellen welhaast net zo slecht als hun Nederlandse collega's. Het HOP meldt dat docenten in Groot-Brittanniƫ klagen over de schrijfvaardigheid van hun studenten. Vooral studenten aan de new universities hebben moeite met het verschil tussen woorden als their en they're. New universities zijn ongeveer vergelijkbaar met hogescholen in Nederland.

De bewoners van het oude KPN-pand aan de Kanaalweg zitten nog even veilig. Het tot studentenhuis omgebouwde kantoor zou op 1 juli verlaten moeten worden. Maar zoals het vaak gaat bij oude gebouwen, is de uitzetting uitgesteld: bewoners hoeven er pas 1 november uit. Leegstaande kamers stromen nu weer vol met verhuizende studenten die nog een half jaartje gebruik kunnen maken van het pand met zijn lange gangen en massale keukens.

Tegenwoordig kan je tijdens je virtuele shopmiddagje in Second Life ook nog even langs het gemeentehuis. Maar dat is volgens de jongerenorganisatie van het CDA een verkeerde zaak. Het CDJA vindt dat Second Life steeds meer op een virtuele speeltuin voor criminelen begint te lijken en dat de overheid daar geen geld in hoort te steken. Ook universiteiten en hogescholen moeten wegblijven uit de wereld waar je naast lekker shoppen ook lekker kan gokken. De onderwijsinstellingen doen naar eigen zeggen mee uit onderzoeksredenen. Maar dat is volgens het CDJA geen reden om mee te doen met een spel waarbij grenzen tussen de echte en de virtuele wereld steeds vager worden, aldus het HOP.