tam tam

Als het aan het kabinet ligt, wordt de rente over leningen bij de IB-Groep verhoogd met één procent. Studenten die na 1 september 2007 voor het eerst gaan lenen, zullen daarover 3,7 procent rente betalen. Staatssecretaris Bruins wil dit geld gebruiken om zijn 'verbeteringen' (invoering collegegeldkrediet, studiefinanciering in het buitenland en een versoepelde afbetalingsregeling) in de Wet Studiefinancieringen te betalen. Studentenvakbond ISO is verbaasd en niet te spreken over de stijging. De bond adviseert studenten bij monde van voorzitter Sebastiaan den Bak voor 1 september minimaal één euro te lenen bij de IB-Groep, zodat zij nog onder de oude voorwaarden vallen.

Cabaretier en UvA-student Ewout Jansen mág dood, maar moet toch minimaal geslagen worden. Althans, dat stelt een 'woordvoerder' van de Amsterdamse Assoenna-Moskee in een fragment dat te beluisteren is op de site van Folia. Waarom? Omdat Ewout in zijn shows moslimgrappen maakt. Tijdens zijn shows krijgt hij vaak negatieve reacties vanuit het publiek. Bij een optreden in Utrecht leidde dat zelfs bijna tot geweld. Ewout is niet van plan te matigen. Voor de vrijheid van meningsuiting is hij best bereid een keer een klap te incasseren. Assoenna distantieert zich van de uitspraken. Volgens hen betreft het geen woordvoerder, maar een bezoeker van de moskee.

En maar klagen dat studenten niet ondernemend zijn. Drie studenten van de Universiteit Leiden bewijzen maar mooi het tegendeel. Dinsdagochtend vroeg beklommen de drie via een steiger het Academiegebouw, om vervolgens de buurt wakker te beieren met de klok van het gebouw. Ze wilden hun huis ook graag een keer van bovenaf bekijken, luidde de logische verklaring voor de nachtelijk escapade. Een van de klokkenluiders vond het 'link in die zin dat we toeterlam waren.' De hemelbestormers werden opgepakt wegens baldadigheid en kwamen er vanaf met een boete van 'enkele tientjes.'

Je had al Willem Endstra, de 'bankier van de onderwereld'. Tegenwoordig is er ook de 'makelaar van de overheid', de Dienst Domeinen. Deze Dienst verkoopt in beslag genomen mobiele telefoons aan particulieren die nog vol staan met pikante smsjes, privé-foto's en zelfs onthoofdingsfilmpjes. Kwaliteitskrant Metro liet een staaltje onvervalste onderzoeksjournalistiek los op Domeinen door een lading mobiele telefoons te kopen. Op zes van de acht mobieltjes stond persoonlijk getinte informatie. Volgens justitie is het 'in principe' de bedoeling dat toestellen na gebruik weer naar de eigenaar gaan. Zo niet, dan maakt De Dienst ze 'in principe' schoon.