tatort

Body: 
Barista's zijn mensen die koffie en cappuccino maken. Maar dan zoals het hoort. Dus niet uit een Senseo, met één of andere pad, maar met vers gemalen koffie en zelf geklopte melk. Zoals hippe bartenders cocktails maken, zo maken barista's koffie. Al wordt er waarschijnlijk, om brandwondtechnische redenen, minder met de koffie geshaket.

Cappuccini, latté's en een pièce de résistance

Maandagmiddag worden de Nederlandse Barista Kampioenschappen gehouden in de Central Studio's. Het is een who's who van koffieverkopend Nederland, een netwerkgelegenheid; de helden zijn de mensen met hun handen in de koffie. De UU heeft ook een aspirant-held geleverd: Patrick Groenewold van café Gutenberg in de UB.

Als Patrick zijn laatste voorbereidingen treft, interviewt de presentator de vorige barista. De smoking van de presentator is minstens een maat te groot en zijn bos krullen is van een formaat dat het je aan de vroege jaren 90 doet denken. Terwijl de barista antwoord geeft, gaapt de presentator opvallend. Alle koffie in Nederland kan hem niet wakker houden.

Dan Patrick.

Een camerateam installeert zich voor hem, fotografen cirkelen om zijn installatie heen. De beelden van de camera's worden op een immens scherm geprojecteerd. Elk zweetdruppeltje op het voorhoofd wordt geregistreerd.

Net als de anderen krijgt Patrick een kwartier om twee verse cappuccino's te maken, een specialty drink en drie latté arte. Vooral dat laatste is een kunstvorm; bij de latté arte schenkt de barista de melk op zo'n manier in de cappuccino dat er een vormpje ontstaat in het schuim. Het is redelijk gruwelijk om naar te kijken. De dikte van de melk moet perfect zijn anders zie je het patroon nauwelijks, en dan nog kan elke minieme verkeerde beweging alles verpesten.

Nadat Patrick zijn verse cappuccino's - cappuccini - heeft gemaakt gaat hij aan de latté arte. Er verschijnt een kalme glimlach op Patricks gezicht. Berusting maakt zich meester van de barista, terwijl de zaal met gepast ongeloof kijkt naar de alchemie die zich afspeelt in het koffiekopje. Bijna achteloos maakt Patrick wat bewegingen met zijn pols terwijl hij de melk in het kopje schenkt. Opeens verschijnt er een lauwerenkrans in het schuim.

De specialty drink is zijn pièce de résistance. Volgens de wedstrijdvoorschriften dient dit een koffiecreatie van eigen hand te zijn, 'die in een commerciële situatie te realiseren valt'. In de camera, alsof hij rechtsreeks tegen Carlo & Irene praat, legt Patrick uit dat hij ernaar gestreefd heeft iets te bedenken dat als dorstlesser in de zomer kan worden geïntroduceerd. Als tegenhanger van de ice tea, 'want ice tea is zó 2006'.

Applaus. Dat willen de koffiebobo's horen.

NB: Patrick eindigde op de zeer respectabele tweede plek.