Tweejarige master gezondheidszorgpsychologie

Dat adviseert een commissie onder leiding van hoogleraar Pim Levelt die op verzoek van accreditatieorganisatie NVAO onderzoek deed naar het curriculum van de psychologieopleidingen.

Gezondheidszorgpsychologen en psychotherapeuten doen - net als artsen - interventies die rechtstreekse gevolgen hebben voor het welzijn van individuen. Daarom moeten er hoge eisen aan hun opleiding worden gesteld. Dat rechtvaardigt een tweejarig curriculum, meent de commissie.

Voor de masteropleidingen arbeids- & organisatiepsychologie en onderwijs- en
ontwikkelingspsychologie maakt de commissie een andere afweging. Ze zou graag zien dat alle psychologische beroepsopleidingen vijfjarig worden, maar de noodzaak daarvan is volgens haar onvoldoende aangetoond. Bovendien zou geen enkele universiteit zich nog bereid hebben getoond voldoende staf en opleidingsfaciliteiten in te zetten.

Het bestuur van het Nederlands Instituut van Psychologen, de landelijke beroepsvereniging die de verplichte post-academische opleidingen voor erkende psychologen en psychotherapeuten verzorgt, vindt dat alle universitaire masteropleidingen in de psychologie twee jaar moeten duren. De huidige vierjarige opleidingen voldoen niet aan de normen van het Europees psychologiediploma, dat geënt is op een zesjarige opleiding.

Daarnaast vindt het NIP het onderscheid dat de commissie Levelt de gezondheidspsychologen ten onrechte uitzondert. Ook een jeugdpsycholoog verricht immers “ingrijpende interventies”.

HOP