UU in de Pers

Docent anatomie Marty Spinder van UMC Utrecht in De Telegraaf van 9 mei over het teveel aan stoffelijke overschotten die worden aangeboden voor de wetenschap: "Het huidige bestand van stoffelijke overschotten is zo groot dat de koelcellen van ziekenhuizen overvol zitten. In Utrecht is zelfs een stop gezet op nieuwe codicillen. Er rust niet meer zo'n taboe op dit onderwerp."

Uit een interview met neuropsychologe Margriet Sitskoorn van het UMCU in De Volkskrant van 5 mei over 'Hersengymnastiek': "We houden ons lichaam nauwlettend in de gaten, we onderhouden het door sport, pillen, goede voeding en extra vitaminen. We poetsen onze tanden tegen gaatjes, we betasten onze borsten om er zeker van te zijn dat er geen knobbeltjes zitten en we controleren zelf onze bloeddruk en ons gewicht om vroegtijdig afwijkingen op te sporen. Dat lijf moeten we vooral ook goed blijven onderhouden, want als je lijf het begeeft, dan begeef je het helemaal. We moeten alleen onze hersenen niet vergeten.

"Er bestaat een grote misvatting over het brein. Iedereen denkt dat we maar 10 procent van onze hersencapaciteit gebruiken, maar dat is onzin. We gebruiken alles. Zelfs als we slapen is het brein aan het werk. We kunnen er alleen veel meer uithalen dan we doen. Natuurlijk, het brein is beperkt, er zit een harde schedel omheen en het kan niet uitdijen, maar binnen die beperkingen kunnen we het trainen en sterker maken. Maakbaar betekent veranderbaar. Als je voetbalt of pianospeelt en flink oefent, worden de circuits voor die motorische vaardigheden sterker. En dat geldt niet alleen voor vaardigheden, maar ook voor gedrag, zoals agressie of humor. Als je de hele dag zeurt of scheldt, word je daar erg goed in. Het brein kent geen goed of kwaad, het doet gewoon braaf wat we van hem vragen."