weetjes

Temperatuurstijging

Het is mogelijk om de opwarming van de aarde in 2100 te beperken tot slechts twee in plaats van de in veel scenario's voorspelde drie tot vier graden celsius. Dat kost echter wel een à twee procent van het bruto mondiaal product, ofwel honderd tot tweehonderd dollar per wereldburger per jaar. Dit stelt Detlef Peter van Vuuren in zijn proefschrift Energy systems and climate policy. Van Vuuren heeft onderzocht hoe de CO2-uitstoot zodanig kan worden beperkt dat er vijftig procent kans is dat de EU-klimaatdoelstelling van maximaal twee graden temperatuurstijging in het jaar 2100 gehaald wordt. Hierbij heeft hij rekening gehouden met de vele onzekerheden die met dit soort klimaatvoorspellingen gepaard gaan. Een daarvan is de vraag of de Chinezen zich in hun groei zullen richten op duurzame ontwikkeling, aldus Van Vuuren.

Onderzoeksscholen

Minister Plasterk wil de wet wijzigen om onderzoeksscholen te kunnen verbeteren naar Amerikaans voorbeeld. Nederlandse onderzoeksscholen zijn halfhartig ingevoerd, zei hij vorige week in de Tweede Kamer. Het onderwijs bestaat hier en daar voornamelijk uit "werkoverleg dat je toch wel zou hebben". In de VS beginnen alle promovendi op dezelfde datum, als in een schooljaar. Ze krijgen eerst een jaar cursussen en kunnen dan kiezen waar ze hun promotie willen afronden. Zo'n stelsel stimuleert universiteiten om promovendi goed onderwijs te geven, meent Plasterk. Bovendien zullen jonge onderzoekers naar de beste professoren trekken, waardoor de broodnodige bundeling van talent eindelijk van de grond komt. Een ander voordeel is dat de promovendi elkaar allemaal leren kennen. De minister nam zelfs het woord 'jaarclub' in de mond.

Laag geboortegewicht

Studenten die bij hun geboorte minder dan 5,5 pond wogen, gaan sombere tijden tegemoet. Volgens onderzoekers van de universiteiten van Berkeley en Michigan zullen zij tussen hun 37e en hun 52e ruim twintig procent minder verdienen dan hun zwaardere leeftijdsgenoten. Ook hebben ze op die leeftijd twee maal zoveel kans op gezondheidsproblemen en lijkt hun lichamelijke conditie rond hun vijftigste op die van iemand van in de zestig. De twee onderzoekers baseren hun conclusies op een analyse van data uit een sinds 1986 gehouden bevolkingsonderzoek onder 12.000 personen: de Panel Study of Income Dynamics. Het verschil in verdiensten op latere leeftijd verklaren de onderzoekers uit het feit dat het lagere geboortegewicht deze kinderen cognitief al vroeg op achterstand zet. Daardoor is er ook een goede kans dat ze dit bericht nooit zullen lezen, omdat ze het middelbaar onderwijs niet hebben afgemaakt.